Najlepsze przepisy z wykorzystaniem dehydratora!
Chociaż nie należy do najbardziej popularnych sprzętów w kuchni, gdy już raz w niej zagości – pozostanie w niej na zawsze! Dehydrator – bo o nim mowa – to doskonałe narzędzie do przygotowywania w żywności w taki sposób, o jakim nawet nie marzyłaś. Zobacz, dlaczego warto postawić na niego i na stałe dołączyć go do stałego wyposażenia każdej kuchni.
Suszarka do żywności – czy warto z niej korzystać?
Dehydratory do niedawna nie były zbyt popularne, jednak aktualnie wielu z nas nie wyobraża sobie pichcenia bez ich udziału. Najlepiej znane są sympatykom zbierania grzybów, gdyż w wysuszonej formie możliwe jest znaczące wydłużenie ich żywotności. Suszarka do żywności to całkowicie nowe kulinarne możliwości. Oprócz tego, że borowiki, kanie, kurki, czy podgrzybki pozostaną z nami na dłużej, to dodatkowo zachowają swój niesamowity aromat. Wystarczy dokładnie usunąć zabrudzenia np. przy pomocy nożyka – najlepiej bez użycia wody, gdyż niepotrzebnie wydłuży to proces schnięcia. Oprócz precyzyjnego oczyszczenia ważne jest, aby nie kroić na zbyt małe części. Suszarka do żywności swoje działanie opiera na wentylatorze, który skutecznie eliminuje wodę z pożywienia. Efektem tego działania jest znacząca redukcja objętości, dlatego warto o tym pamiętać podczas przygotowywania produktów.
Jeśli zdecydujemy się na suszenie w specjalnym dehydratorze takim jak Atacama Cube, możemy umieścić suszoną żywność na kilku równoległych tackach, dzięki czemu zyskamy naprawdę pokaźną ilość aromatycznych grzybków. Ważne, by wybrać możliwe duże egzemplarze, a następnie pokroić je na równe plastry. Kolejnym krokiem będzie rozłożenie ich na poszczególnych piętrach urządzenia w taki sposób, aby krawędzie się ze sobą nie stykały. Suszarka do żywności powinna tak pracować kilka godzin – po tym czasie ukażą się nam wysuszone kapelusze, które mogą zostać wykorzystane praktycznie wszędzie – zarówno jako element farszu do pierogów, jak i niezbędny składnik rozgrzewającej zupy, podstawa kwaskowatego bigosu, czy tradycyjnego żurku. To jednak nie wszystko! Dehydrator może stać się pomocnikiem w przygotowaniu grzybów w sproszkowanej formie, która posłuży jako idealna przyprawa do dań obiadowych takich jak makarony, czy ryże.
Kilka pomysłów na wykorzystanie suszarki do żywności
Kuchnia to miejsce, które nie ma granic. O ile tylko nie mamy kulinarnych uprzedzeń, możemy śmiało sięgać po coraz to nowsze inspiracje i nieustannie kosztować smaki z całego świata.
Pietruszka, koperek i inne
Suszarka do żywności znajdzie zastosowanie przy zdecydowanej większości warzyw, ziół, czy owoców. Susząc te pierwsze, mamy możliwość stworzenia domowych składników, które znajdą zastosowanie przy daniach głównych. Marchewka lub pietruszka pokrojone w drobne talarki, a następnie ususzone w dehydratorze będzie można znacznie dłużej przechowywać, a dodane do potraw nie będą się niczym różnić od tradycyjnej formy. Dzięki procesowi suszenia natki pietruszki, czy koperku, będzie można śmiało korzystać z nich na długo po sezonie. Co więcej – krok ten sprawi, że z łatwością będzie można zamrozić ich nadmiar i mieć do nich swobodny dostęp w każdej sytuacji.
A może suszona papryka i cukinia?
Zamiast sięgać po oklepane sałatki, lepiej postawić na praktyczne, a przy tym nieprzyzwoicie smaczne rozwiązania.
Wystarczy pokroić w kilkucentymetrowe plastry cukinię lub przygotować paski z papryki, które następnie warto oprószyć odrobiną soli i pieprzu. Tak przygotowane kawałki układamy na tacce dehydratora i pozostawiamy do momentu, aż wytracą wodę. W ten sposób zyskujemy wspaniały dodatek do posiłku, który nie tylko zachwyca swoją formą i smakiem, ale także ilością substancji odżywczych oraz zawartością witamin.
Suszone owoce do herbat i kompotów
Ogromne pole do kulinarnych popisów daje nam suszenie owoców. Dehydrator taki jak Atacama Pro jest doskonałym pomocnikiem w przygotowywaniu świątecznych bakalii, czy cytrusów, które chętnie używamy nie tylko do posiłków, ale też tworzenia… sezonowych dekoracji! Plastry pomarańczy, czy cytryny mogą stać się doskonałym dodatkiem do rozgrzewającej herbaty, a kompot na bazie ususzonych uprzednio śliwek to istny majstersztyk pośród zimowych napojów.
Suszone owoce do tworzenia czekolad
Każdy, kto pała miłością do słodyczy, z pewnością doceni możliwość przygotowania własnych słodyczy. Suszarka do żywności użyta do truskawek, malin, czy winogron może pomóc w wykonaniu smakowitej czekolady. Niezbędne będą drobno posiekane owoce, które poddajemy procesowi suszenia. Należy zaopatrzyć się także w mleko (250 ml), pół kostki masła, cukier lub jego zdrowszy odpowiednik, np. ksylitol, kilka łyżek prawdziwego kakao oraz mleko w proszku w ilości 150 gram. Całość należy wymieszać w niedużym garnku i pogrzać, aby składniki dokładnie się połączyły. Następnie dodajemy ususzone owoce i wylewamy masę na formę (najlepiej silikonową, a jeśli taką nie dysponujemy – dobrze wyłożyć ją folią aluminiową, żeby ułatwić sobie wyjmowanie czekolady). Całość wkładamy na kilka godzin do lodówki i czekamy, aż zastygnie. Voilà! Czekolada gotowa! Tym sposobem możemy również przygotować domowe batony, a jeśli cukier zastąpimy innymi substancjami – otrzymamy znacznie tańszy odpowiednik niezwykle modnych ostatnimi czasy fit przekąsek, dzięki czemu zadbamy o jakość swojej diety oraz formę, bez konieczności rezygnowania z przepysznych słodkości.