Jak suszyć grzyby?

2021-10-19
Jak suszyć grzyby?

Suszenie grzybów to sposób na przedłużenie ich żywotności. Dzięki temu procesowi nadają się do spożycia nawet na długo po zebraniu. Na szczęście istnieje prosty sposób, by móc cieszyć się nimi przez cały rok - wystarczy je jedynie ususzyć. Jak najlepiej to zrobić? Jest co najmniej kilka skutecznych metod, dzięki którym można korzystać z grzybów bez ograniczeń. Jeśli nie wiesz jak suszyć grzyby, możesz wypróbować kilka sposobów i sprawdzić, który z nich da Ci najbardziej zadowalające efekty.

Jak suszyć grzyby domowym sposobem?

Jako że grzyby są sezonowe, trzeba przemyśleć kwestię ich przechowywania poza okresami zbioru. Poza pieczarkami, które jednak nie wszyscy uważają za pełnoprawne grzyby, bardzo ciężko jest je zdobyć w innym okresie niż lato i wczesna jesień. Bez względu na preferowany gatunek każdy wytrawny grzybiarz potwierdzi, że zebrane okazy dobrze jest ususzyć i poporcjować, zyskując dzięki temu możliwość skorzystania z nich także zimą, czy wiosną.

Jak suszyć grzyby w sposób tradycyjny? Najpierw konieczne jest ich oczyszczenie, jednak nie wskutek mycia, raczej usunięcia przy pomocy nożyka. W ten sposób można sprawnie zdjąć drobinki piasku i inne zabrudzenia, które mogły nagromadzić się przy ziemi. Czyste grzyby należy ułożyć obok siebie w pozbawionym wilgoci miejscu. Grunt, aby się wzajemnie nie dotykały. Optymalnie, gdy przy okazji jest to obszar nasłoneczniony - np. parapet przy oknie. Pomysł ten jest niestety dość czasochłonny, dlatego jeśli rozmyślasz nad tym, jak suszyć grzyby szybciej - spieszymy z odpowiedzią w kolejnym punkcie, gdzie podpowiadamy, jak suszyć grzyby w piekarniku.

Suszenie grzybów w piekarniku

Chociaż piekarnik kojarzy się raczej z pieczeniem, odpowiednio ustawiony może świetnie sprawdzić się podczas suszenia. Jak suszyć grzyby w piekarniku? Nic prostszego! Zaczynamy klasycznie od przygotowania i oczyszczenia. Grzyby nie mogą być mokre, gdyż przykleją się do podłoża, co utrudni ich zdejmowanie. Powinniśmy zaopatrzyć się też w papier do pieczenia, który kładziemy na blaszce oraz nagrzać piekarnik do temperatury między 50, a 100 stopni Celsjusza. Można się też wspomóc termoobiegiem, który umożliwia uzyskanie równomiernej temperatury w całym piekarniku.

Po osiągnięciu ustalonej temperatury należy go wyłączyć i umieścić blachę z grzybami. Zaleca się pozostawienie uchylonego piekarnika, co uchroni grzyby przed zbyt wysoką temperaturą. Czynność można kilkukrotnie powtórzyć, co wpłynie na większą chrupkość. Jeśli jednak nie masz czasu na kontrolowanie piekarnika, być może zainteresują Cię informacje o tym, jak suszyć grzyby w suszarce, czyli specjalnym urządzeniu, które wykorzystuje nawiew powietrza do odparowywania wody i wysuszania produktów.

Jak suszyć grzyby w suszarce?

Kolejnym pomysłem na suszenie jest wykorzystanie profesjonalnych, przeznaczonych do tego urządzeń. Osoby, które nie mają pomysłu na to jak suszyć grzyby, aby osiągnąć oczekiwany efekt, zapewne chętnie dowiedzą się, jak suszyć grzyby w suszarce. Korzystanie z niej ma wiele zalet: przyspiesza proces do zaledwie kilku godzin i poza rozłożeniem grzybów jest praktycznie bezobsługowe.

Na urządzenie składają się tacki, na których układa się grzyby. Można je obracać i zmieniać ich położenie, dzięki czemu grzyby są dokładnie osuszane przez nawiew z każdej strony. Przy wyborze urządzenia warto przyjrzeć się jego mocy, która wpływa na efektywność pracy. Niektóre modele mają możliwość regulacji kilku stopni temperatury, dzięki czemu można określić poziom i intensywność suszenia.

grzyby suszone

Jak przechowywać suszone grzyby, żeby się nie zepsuły?

Metodą prób i błędów specjaliści od kuchennych wojaży znaleźli odpowiedź na pytanie jak przechowywać suszone grzyby w prawidłowy sposób. Po pierwsze miejsce musi być suche i wolne od jakiejkolwiek wilgoci, dlatego najlepiej sprawdzają się rozmaite pojemniki na żywność, które umożliwiają dokładne zamknięcie. Mogą to być plastikowe pudełka na zatrzask lub szklane słoiki, dzięki czemu cały czas można kontrolować pozostałą wewnątrz ilość produktu.

Aby ususzone grzyby długi czas zachowały swoją chrupkość, nie mogą być umiejscowione w nagrzanym miejscu. Grzyby nawet po wyschnięciu lubią chłód, więc pudełko, w którym się znajdą, warto umieścić w zacienionym schowku lub w takim miejscu spiżarni, gdzie jest chłodno i raczej nie dochodzą promienie słoneczne.

Suszarka do żywności nie tylko do grzybów

Suszarka do żywności znajduje zastosowanie nie tylko w przypadku grzybów. Z jej pomocą można bowiem samodzielnie przygotować rozmaite warzywa - zrobić chipsy z marchewki, buraka, czy talarki z ziemniaków, które są świetną formą przegryzki do wieczornego seansu kinowego i zdrowym, wartościowym poczęstunkiem na spotkanie ze znajomymi.

Suszarka do żywności sprawdza się nie tylko przy grzybach, ale także przy rozmaitych owocach! Dzięki niej można przygotować zdrowe przekąski, które staną się wspaniałą alternatywą dla niezbyt zdrowych zapychaczy. Z jej pomocą można przygotować krążki z banana, jabłka, czy też własnoręcznie zmienić winogrona w rodzynki. Znajdzie zastosowanie przy pomarańczach, czy śliwkach, które chcemy przygotować na zimę do ciepłej herbaty, kompotu z suszu lub grzanego wina.

To jednak nadal nie wszystko! Suszarka do żywności sprawia, że obróbce poddać można także mięso oraz ryby. Świetnym pomysłem jest także suszenie rozmaitych ziół, dzięki czemu można przygotować własne, autorskie mieszanki i korzystać z nich do woli nawet po okresie wzrostu. Już nigdy nie zabraknie Ci koperku, natki pietruszki, czy cebulki, gdyż nadmiar możesz ususzyć, sproszkować i umieścić w swoim kuchennym przyprawniku.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel