Dlaczego podczas upałów nie chce nam się jeść? Lekkie menu na lato w Twojej kuchni

2022-06-24
Dlaczego podczas upałów nie chce nam się jeść? Lekkie menu na lato w Twojej kuchni

Czy Ty również latem odczuwasz znacznie mniejszy apetyt w porównaniu do miesięcy jesienno-zimowych? Dzieje się tak, ponieważ Twój organizm potrzebuje znacznie mniej energii niezbędnej do ogrzania ciała, niż przy niskich, a nawet ujemnych temperaturach. Po jakie dania warto zatem sięgać latem? Poznaj najpopularniejsze propozycje!

Brak apetytu w czasie upałów — z czego wynika?

Za sterowanie naszym apetytem odpowiedzialny jest znajdujący się w mózgu ośrodek głodu i sytości. Jego praca może jednak ulec rozregulowaniu za sprawą długotrwałego stresu, nieregularnego przyjmowania posiłków, a także upałów. W przeciwieństwie do dwóch poprzednich czynników brak apetytu spowodowany zbyt wysokimi temperaturami jest zjawiskiem normalnym i wynika on z zachowania tzw. bilansu cieplnego.

Mówiąc najprościej, apetyt w upały jest obniżony, ponieważ ciało otrzymuje z otoczenia znacznie więcej ciepła, niż może oddać. Nasz organizm broni się w ten sposób przed ewentualnym przegrzaniem, do którego mogłoby dojść na skutek zjedzenia dużego, ciężkostrawnego posiłku. Oczywiście nie oznacza to, że menu na lato powinno zawierać deficyt kaloryczny! Tak jak w przypadku pozostałych pór roku, również latem musimy zadbać o właściwie zbilansowaną dietę, warto jednak urozmaicić jadłospis o lekkie dania bogate w świeże warzywa, a także owoce.

Lato stanowi zatem doskonały pretekst to przejścia na lekkostrawne dania, dzięki którym możemy przy okazji zgubić kilka zbędnych kilogramów. Warto ograniczyć potrawy smażone, tłuste, czerwone mięsa, przekąski i napoje bogate w cukry proste, a także napoje alkoholowe i zawierające kofeinę. W zamian świetnym menu na lato będą dania z drobiu i ryb, a także sezonowe warzywa, koktajle owocowe i naturalne lemoniady bez dodatku cukru.

Wysokie temperatury wpływają również na wzmożoną potliwość, której konsekwencją jest oczywiście utrata wody w organizmie, a wraz z nią niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania witamin i minerałów. Warto postawić na lekkie dania w postaci koktajli owocowo-warzywnych, które z powodzeniem zastąpią każdą przekąskę, a nawet drugie śniadanie! Dzięki takim urządzeniom jak blendery kielichowe wystarczy zaledwie kilka chwil, by cieszyć się ulubionym, orzeźwiającym smakiem, dzięki któremu zadbasz o odpowiednią podaż kaloryczną, nawodnienie w ciągu dnia, a także skutecznie ochłodzisz swój organizm.

Co jeść w lecie, aby czuć się lekko i mieć pełno energii?

Ponieważ apetyt w upały jest bardzo obniżony, warto postawić świeże, sezonowe produkty jak szparagi, bób, szczypiorek, pomidory, ogórki, jeżyny, maliny, agrest, porzeczki i wiele innych dobroczynnych dla naszego organizmu warzyw i owoców. Z nich możesz wyczarować pyszne i sycące dania, które nie obciążą naszego układu trawiennego. Warto postawić na lekkie dania takie jak kremowe pasty, czy tarty na zimno.

Lato to doskonały czas do eksperymentowania i sięgania po niecodzienne połączenia. Nie masz pomysłu jak urozmaicić menu na lato? Sięgnij po takie lekkie dania jak wytrawna tarta z łososiem, kozim serem, malinami lub morelą oraz szparagami. Doskonałym urozmaiceniem będą również świeżo wyciskane soki, stanowiące wartościowy dodatek do każdego posiłku. Dzięki takim produktom jak wyciskarka Kuvings otrzymany sok nie tylko będzie pełen witamin i minerałów, ale również będzie odznaczał się przyjemną, aksamitną konsystencją.

Fanom wyrazistych smaków z pewnością do gustu przypadną delikatnie doprawione warzywa i owoce z grilla. Dzięki sporej zawartości wody stanowią najlepszą alternatywę dla klasycznego grilla, zwłaszcza podczas upałów. Są lekkostrawne i sycące, a dzięki zastosowaniu takich urządzeń jak np. LotusGrill również całkowicie pozbawione nieprzyjemnego zapachu dymu.

Klasyczny, choć nie mniej bogatym w smaku wyborem będą wszelkiego rodzaju sałatki! Nie tylko są niezwykle szybkie w przygotowaniu, ale również podobnie jak wspomniane wcześniej propozycje są bogatym źródłem witamin i minerałów. Doskonałą bazą sałatki są oczywiście ulubione warzywa. Warto sięgnąć po te sezonowe, gdyż będą miały one bogatszy smak. Doskonale sprawdzą się również kawałki grillowanej ryby, tofu i kurczaka, a także ser mozzarella, feta lub ser typu greckiego.

Kolejny pomysł na lekkie dania zaspokajają apetyt w upały to oczywiście chłodniki. Szybkie i niezwykle proste zupy, których bazę stanowią śmietana lub jogurt naturalny, połączone z ulubionymi warzywami i owocami. Wśród najpopularniejszych chłodników znajdzie się zapewne ten przyrządzony z botwiny, jednak tak naprawdę chłodnik można wykonać praktycznie ze wszystkiego. Doskonale sprawdzi się również ogórek, pomidory i papryka, a nawet awokado!

Koktajle, soki i szejki — sposób na letni apetyt

Nie ma lepszego sposobu na zadbanie o zdrowie latem niż regularne picie pysznych, warzywno-owocowych koktajli! Nie tylko przyczyniają się one do obniżenia temperatury ciała, ale również skutecznie zaspokajają apetyt, zastępując słone i słodkie przekąski, po które często instynktownie sięgamy pomiędzy posiłkami. Koktajle na bazie mleka roślinnego, krowiego, maślanki, jogurtu, ulubionych warzyw i owoców, a nawet płatków owsianych, jaglanych oraz nasion chia to również niezastąpiony sposób na zrzucenie kilku zbędnych kilogramów!

Zdrowa i zbilansowana dieta podczas upałów? Postaw na lekkie i bogate w witaminy dania! Sięgaj po chłodniki, sałatki, tarty na zimno i koktajle warzywno-owocowe, które zadbają o Twoje zdrowie i doskonałe samopoczucie również latem.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel