7 zasad zdrowego grillowania

2020-06-10
7 zasad zdrowego grillowania
Grillowanie to jedna z największych przyjemności urlopowo-wakacyjnych większości Polaków. Jak przy większości aktywności podejmowanych na świeżym powietrzu i tutaj można dopatrzyć się kilku minusów. Na szczęście są sposoby na to, aby ulubione barbecue było i smaczne, i zdrowe. Wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad, aby zmniejszyć lub całkowicie wyeliminować potencjalne szkodliwe dla zdrowia i urody czynniki.

1 – ogranicz puste kalorie

Grill sam w sobie nie jest niczym złym. Szkodliwy może być nadmiar tłuszczów zwierzęcych i cukrów spożywanych z masą węglowodanów. Kiełbaska, białe pieczywko, wątpliwej jakości keczup i słodki napój gazowany. Nic się nie stanie, jeśli raz na jakiś czas pozwolimy sobie na taki zestaw, lepiej jednak, przy intensywnym grillowym sezonie letnim, znaleźć smaczniejsze i zdrowsze zamienniki. Kiełbasy zamieńmy na mięso – jeśli nie chude, to ze sprawdzonej masarni. Dodajmy do menu warzywa. Grillowana cukinia, papryka lub boczniaki w marynacie są po prostu pyszne. Zamiast białej bułki wybierzmy pełnoziarniste pieczywo. Słodkie napoje gazowane warto zamienić na popularną ostatnio detox water, czyli wodę z owocami, ogórkiem lub miętą.

2 – uważaj na pułapki kulinarne

Nie wszystko, co smaczne, jest zdrowe. Najnowsze badania wykazują, że uwielbiane przez niektórych ziemniaki, kompletnie nie nadają się na grilla. Podczas pieczenia lub smażenia wytwarza się w nich związek chemiczny zwany akrylamidem, któremu przypisuje się rakotwórcze działanie.

3 – bez tacek ani rusz

Używanie tacek również pomaga wyeliminować inny rakotwórczy czynnik, tak zwany PAHS. Związek ten powstaje w momencie, gdy tłuszcz z przygotowywanych potraw kapie na węgiel. Tacki w pewnym stopniu ograniczają ten proces, chroniąc nas przed szkodliwymi oparami. Idealne są jednak grille bezdymne. LotusGrill całkowicie eliminuje ryzyko kapania tłuszczy na żarzące się paliwo. Takie grillowanie jest w 100% bezpieczne.


Grill ogrodowy

4 – dopiekaj do końca

Odpowiednio dobrana temperatura grillowania pozwala na przyrządzenie mięsa, które nie będzie surowe, a zachowa przy tym swoją soczystość i aromat. Letnie upały sprzyjają rozwojowi groźnych bakterii w mięsie, które giną pod wpływem temperatury. LotusGrill szybko i równomiernie się nagrzewa, dlatego mięso upiecze się odpowiednio i smacznie.

5 – nie rozpalaj byle czym

Nigdy nie używaj drewna z drzew iglastych. Ich spalanie powoduje emisję rakotwórczych wyziewów. Do klasycznych grilli najlepiej stosować drewno drzew liściastych. Jeśli jednak chcesz grillować jeszcze bezpieczniej, to LotusGrill rozpala się sprawnie przy użyciu węgla i specjalnej pasty ułatwiającej szybkie, bezdymne żarzenie.

6 – siwego dymu unikaj jak ognia

Wdychanie produktów spalania jest równie niebezpieczne jak wdychanie samochodowych oparów. Grillowanie na otwartym powietrzu nie zawsze chroni nas przed szkodliwym działaniem dymu wydobywającego się z grilla. Na szczęście LotusGrill jest całkowicie bezdymny – nie szkodzi naszym płucom ani środowisku.

7 – higiena grillowania

Ważne, aby grill po każdym barbecue dokładnie oczyścić. Zapobiegamy wtedy rozwojowi chorobotwórczych bakterii. Dokładnie oczyszczona kratka i inne części grilla eliminują szkodliwe produkty spalania powstałe ze zwęglonych resztek i pozostałości. Misa LotusGrilla nadaje się do mycia w zmywarce, co daje gwarancję czystego i bezpiecznego przyrządzania potraw.
Grillować można tradycyjnie lub z głową – to znaczy z myślą o sobie. Wtedy może być smacznie i zdrowo. Z LotusGrillem zawsze tak jest.
pixel