Wiosenne soki owocowo-warzywne. Kilka świetnych przepisów!

2021-03-16
Wiosenne soki owocowo-warzywne. Kilka świetnych przepisów!

Wiosenne soki z wyciskarki są najlepszym sposobem na uzupełnienie niedoborów witamin i składników mineralnych spowodowanych ubogą w warzywa i owoce dietą zimową. Odpowiednio skomponowane soki owocowo-warzywne dodadzą Ci energii. Dzięki nim zwiększysz również swoją odporność na choroby sezonowe. Sprawdź nasze przepisy na soki z wyciskarki.

Wiosenne soki owocowo-warzywne dodadzą Ci energii

Wiosną na straganach znajdziesz o wiele większy wybór sezonowych warzyw i owoców. Jest to najlepszy czas, aby uzupełnić swój jadłospis w produkty, do których nie miałeś dostępu zimą. Dzięki temu możesz uzupełnić wszelkie niedobory witaminowe spowodowane monotonną dietą zimową.

Picie soków owocowo-warzywnych z wyciskarki ma jednak jeszcze inne zalety. Czy Ty również w pierwszych dniach wiosny czujesz ogromne zmęczenie? Wielu osobom może wówczas towarzyszyć sezonowe obniżenie nastroju. Jednym z powodów tego stanu mogą być właśnie niedobory najważniejszych witamin oraz mała ilość słońca spowodowana niewystarczającą liczbą słonecznych dni w zimie i krótszym dniem.

Soki pomogą Ci pokonać tę wiosenną depresję. Naładują Cię na nowo odpowiednią dawką witamin i składników mineralnych. Dodadzą Ci sił. Równie dobrze możesz zamienić poranną kawę na pyszny sok z dużą dawką witaminy C. Efekt pobudzenia będzie podobny, a korzyści zdrowotne o wiele większe.

Wiosną obserwuje się także obniżenie odporności. Jest to powód, dla którego właśnie wtedy częściej zapadamy na różnorodne choroby sezonowe, przeziębienia czy grypy. Nie obserwuj pierwszych słonecznych dni z łóżka! Wiosna nie jest czasem na chorobę. Soki owocowo-warzywne są źródłem dużej ilości witaminy C. Wraz z dodatkiem imbiru, który ma właściwości rozgrzewające, soki skutecznie ochronią Cię przed chorobą.

Najlepsze wyciskarki do owoców i warzyw

Soki z sezonowych warzyw i owoców najlepiej uzyskać za pomocą wyciskarki do soków wolnoobrotowej. Wówczas masz pewność, że są bogate w cenną dla zdrowia witaminę C. Wyciskarki do owoców i warzyw nie podgrzewają soku, dzięki nie ma ryzyka dużych strat witamin wrażliwych na wysoką temperaturę.

Wyciskarka jest także wygodnym i szybkim sposobem na wyciśnięcie soku. Warto wybrać jednak urządzenie renomowanej marki o świetnych parametrach i prostej obsłudze. Te zalety mają wyciskarki Kuvings. Wśród oferty producenta znajdziesz modele, które umożliwiają wyciśnięcie soku z każdego owocu i warzywa, nawet liściastego. Jest to niezwykle ważne, ponieważ najlepsze kompozycje wiosennych soków owocowo-warzywnych w dużej mierze opierają się na jarmużu, selerze naciowym czy szpinaku. Z tymi warzywami nie każdy model wyciskarki konkurencyjnej marki sobie poradzi.

Świetnym wyborem jest wyciskarka Kuvings Evo820 PLUS. Jej duży otwór wlotowy pozwoli Ci wyciskać sok z większych kawałków owoców i warzyw, co przyspieszy cały proces przygotowania napoju. Urządzenie wyposażone jest w komplet sit do klarownych i nieco gęstszych soków.

Podobne parametry ma wyciskarka Kuvings Motiv1. Wyróżnia ją jednak możliwość podłączenia do aplikacji w telefonie. Na podstawie wprowadzonych do niej parametrów w aplikacji wyświetli Ci się przepis na sok, który w danym momencie najlepiej odpowie na potrzeby Twojego organizmu.

Wyciskarka Kuvings Evo820 PLUS z książką GRATIS   Wyciskarka Kuvings Motiv1 z książką GRATIS

Wyciskarki Kuvings cechują się także łatwością w obsłudze i czyszczeniu. Cały proces wyciskania soku jest szybki i prosty. Wystarczy wrzucić składniki do komory i podłożyć dzbanek na sok i drugi na suchą pulpę. Elementy wyjmowane takie jak sita możesz bez problemu myć w zmywarce.

Przepisy na wiosenne soki owocowo-warzywne z wyciskarki wolnoobrotowej

Wyciskarka do owoców i warzyw jest wygodnym urządzeniem, które powinno znaleźć się na wyposażeniu kuchni każdej osoby dbającej o swoją dietę. Wyciśnięte w ten sposób soki stanowią doskonałe uzupełnienie zbilansowanego jadłospisu. Możesz dodać do nich warzywa, których do te pory unikałeś. Przykładem może być seler naciowy. Warzywo to zawiera potas, sód, wapń i fosfor, jednak wiele osób unika go ze względu na smak. W odpowiedniej kompozycji soku będzie on niewyczuwalny.

Poniżej znajdziesz najciekawsze kompozycje soków owocowo-warzywnych. Ilość poszczególnych składników możesz dostosować do swoich preferencji smakowych i liczby osób, dla których napój jest przeznaczony.

Sok jabłkowy z imbirem i cynamonem

  • Jabłka (bez gniazd)
  • Cynamon – ok. łyżeczki
  • Sproszkowany imbir lub kawałek świeżego
  • Miód – opcjonalnie

Sok z buraka, cytryny i selera

  • Jabłka (bez gniazd)
  • Obrana cytryna
  • Seler naciowy
  • Burak z liśćmi
  • Garść szpinaku (opcjonalnie)

Sok marchwiowy z imbirem i cytryną

  • Marchewki
  • Imbir
  • Cytryny

Sok z selera, pomidora i jarmużu

  • Marchew
  • Pomidor
  • Garść jarmużu
  • Pietruszka
  • Łodyga selera naciowego

Cały bukiet warzyw i owoców możesz teraz zmieścić w szklance pysznego soku. Dzięki temu uzupełnisz swój jadłospis o cenne dla zdrowia witaminy i składniki mineralne. Nabierzesz sił i odporności na sezonowe choroby. Wybierz jedną z wyciskarek Kuvings i ciesz się smakiem świeżo wyciskanych soków.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel