Sok z aronii - jakie ma właściwości i jak go zrobić?

2021-10-07
Sok z aronii - jakie ma właściwości i jak go zrobić?

Sok z aronii pomimo cierpkiego smaku jest uwielbiany i chętnie stosowany w codziennej diecie przez naprawdę wiele osób. W jego przypadku docenia się bowiem przede wszystkim sporą ilość witamin i minerałów, które mają pozytywny wpływ na naprawdę wiele aspektów zdrowia.

Aronia to owoc zaliczany do rodziny jagód, który pochodzi z obszarów Ameryki Północnej. Nie jest skomplikowany w uprawie - krzew z łatwością przyjmuje się w Polskich warunkach i nie wymaga wymyślnej gleby, ani specjalnej pielęgnacji, dlatego często gości nie tylko w lasach, ale i w przydomowych ogrodach, czy na działkach.

Sok z aronii - właściwości

Zbieranie owoców aronii to wiele korzyści, bowiem przygotowany sok z aronii ma właściwości przeciwutleniające, czyli blokujące reakcje organizmu na tlen i wolne rodniki. Stres, otaczające nas substancje chemiczne, nieodpowiednia dieta, czy promieniowanie słoneczne mogą mieć negatywny wpływ na organizm, dlatego konieczna jest jego odpowiednia ochrona, która jest możliwa właśnie dzięki właściwej dawce antyoksydantów.

Sok z aronii ma także właściwości ochronne przed rozwojem chorób wirusowych i bakteryjnych. Bogactwo witamin pomaga wzmocnić organizm i podnieść jego odporność, dzięki czemu u osób spożywających systematycznie sok z aronii znacznie rzadziej obserwuje się przeziębienia i problemy górnych dróg oddechowych. Zawarte w aronii substancje odżywcze oraz polifenole pomagają w leczeniu chorób układu krążenia i są rekomendowane u osób, zmagających się z cukrzycą.

Dodatkowo wskazuje się, że sok z aronii minimalizuje ryzyko rozwoju chorób nowotworowych, a także miażdżycy. To również doskonały sposób do zwalczania cholesterolu, a także pomocna dłoń w profilaktyce chorób oczu. Sok z aronii warto też spożywać, aby zmniejszyć szansę zawału serca i innych, niezwykle groźnych schorzeń cywilizacyjnych, takich jak udar mózgu.

Jak zrobić sok z aronii krok po kroku?

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sok z aronii - śpieszymy z podpowiedzią. Po pierwsze zacznij od zebrania dojrzałych owoców i ich dokładnego umycia. Kolejnym krokiem jest usunięcie wszelkich listków i łodyżek, aby konsystencja była idealna. W przygotowaniu soku pomocne będzie przystosowane do tego urządzenie, np. takie jak wyciskarka Kuvings, która praktycznie zajmuje się resztą. Wystarczy kilka chwil, aby owoce zostały wyciśnięte, w wyniku czego powstaje czysta esencja, którą można od razu spożyć lub rozcieńczyć z wodą. Sok z aronii to przepis na prosty napój, który świetnie sprawdzi się jesienią i zimą, wpływając na lepszą odporność.

Sok z aronii można wycisnąć bezpośrednio przy pomocy profesjonalnego urządzenia np. takiego jak w pełni automatyczny Kuvings d9900, ale można też przyrządzić go w klasyczny sposób - gotując w garnku na niewielkim ogniu niczym kompot. Zaletą pierwszej metody jest zdecydowanie szybszy czas oraz brak obróbki cieplnej, dzięki czemu znacznie więcej witamin i wartościowych substancji odżywczych pozostaje w przygotowanym napoju.

UWAGA! Aronia wyciskana w wyciskarce wolnoobrotowej wymaga szczególnej uwagi. Wrzucaj ją powoli i najlepiej mieszaj z czymś soczystym by nie przepełnić urządzenia.

Sok z aronii najlepiej jest robić jesienią, gdyż to właśnie wtedy owoce rosnące na krzewach są zdatne do zebrania. Sok z aronii ma intensywny, ciemny kolor, który balansuje pomiędzy czerwienią a czernią.

sok z aronii

Sok z aronii - przepis, w którym się zakochasz

Choć pierwszym skojarzeniem związanym z aronią jest jej cierpki smak, to z łatwością można zneutralizować nie dla wszystkich przyjemną goryczkę, zachowując wszystkie walory owoców. Jak zrobić sok z aronii, który będzie smaczny? Można go bez problemów dosłodzić. Najprostszy przepis na sok z aronii to wziąć kilogram owoców i wrzucić do wyciskarki np. marki Kuvings, a następnie dodać dwie szklanki cukru. W zmniejszeniu uczucia cierpkości pomocne są cytrusy! Cytryna lub pomarańcz nie tylko zbogacą napój o dodatkowe witaminy, ale przy okazji świetnie dopełnią smak.

Przepis na sok z aronii można też wykonać w wersji fit, i zastąpić tradycyjny cukier niskokalorycznym słodzidłem takim jak ksylitol, maltitol lub stewia. Dzięki temu nie musimy rezygnować z soku, nawet będąc cukrzykami, czy podczas niskokalorycznej diety, gdyż aronia sama w sobie ma jedynie 47 kcal na każde 100 g. Niska kaloryczność sprawia, że aronia bez problemu może być stosowana nawet podczas intensywnej redukcji, stając się ciekawym urozmaiceniem dla wody. Wprowadzając do diety sok z aronii, nie tylko można się nawadniać, ale i dostarczyć witamin i uzupełnić niedobory powstałe wskutek ograniczenia spożywania pokarmów i intensywnych treningów. Świetnym sposobem na poprawę smaku jest także dodanie miodu, który dodatkowo działa rozgrzewająco.

Inne przepisy na sok z aronii

Aronia należy do dość licznej rodziny jagód, dlatego wiele z przepisów na sok proponuje dodanie do niej innych pokrewnych owoców. Rekomendowane jest jej połączenie z innymi „leśnymi” owocami, wśród których prym wiodą jeżyny, czy maliny. Aronia doskonale smakuje także w połączeniu z czarną porzeczką, a co poniektórzy lubią ją w zestawieniu z dojrzałymi owocami wiśni, które dodają całości lekkiej kwasowości.

Aronia może występować jako koncentrat, który będziemy dodawać do gorącej herbaty lub stosować jako sos poprawiający walory smakowe słodkich dań i deserów. Może też być rozcieńczona i służyć jako samodzielny napój, który genialnie orzeźwia, gdy tylko zostanie wzbogacony o liście ogrodowej lub czekoladowej mięty. Dodawanie soku z owoców do wody nie tylko świetnie wpływa na odporność, ale i jest doskonałym wyjściem dla osób, które niechętnie spożywają czystą wodę - dzięki temu nie tylko można się nawadniać, ale i być zdrowszym.

Sok z aronii można spożywać natychmiast po przygotowaniu lub też poddać go pasteryzacji i zachować nadmiar na resztę roku. Warto pamiętać, że własnoręcznie przygotowany przy pomocy wyciskarki produkt będzie posiadał zdecydowanie więcej wartościowych składników niż propozycje ze sklepowych półek, a do tego można go przyprawić wedle osobistych preferencji, wpływając na stopień kwasowości i goryczki.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel