Sok z agrestu na zimę - jak go przygotować?
Zielone, małe kulki, słodko-kwaśne w smaku, rosnące w ogródku za domem - agrest. Owoc często niedoceniany, a jakże cenny w kontekście naszego zdrowia, urody, ale i kuchni. Dziś opowiemy Ci, dlaczego warto pić sok z agrestu i jak można zrobić go w wyciskarce wolnoobrotowej lub przy pomocy zaledwie jednego słoika warunkach domowych. Takie skarby w domowej spiżarni na zimę, to nieoceniona pomoc w walce z chorobą czy podczas codziennego gotowania w mroźne dni.
Zastosowanie agrestu - sok z agrestu na zimę i nie tylko!
Czerwiec to miesiąc, gdy agrest zaczyna dojrzewać, a my możemy w pełni korzystać z jego plonów. Jest to owoc bogaty w witaminy, przeciwutleniacze oraz składniki mineralne, których szczególnie brakuje nam zimą. Dlatego dobrym sposobem jest zamknięcie go w słoiku, w dowolnej formie, przy działaniu substancji konserwującej lub procesu pasteryzacji. W domowej kuchni często stosowany jest jako dodatek do słodkich ciast, w formie dżemów, nalewek lub innych przetworów, w kompozycji z czarną porzeczką, jabłkami, czy innymi owocami. Sok z agrestu na zimę to nie tylko lekarstwo na przeziębienie, ale i doskonały sposób na pyszną herbatę!
Jakie właściwości ma sok z agrestu?
Wszystkie odmiany agrestu i jego owoce są bogatym źródłem witaminy C, która głównie odpowiada za naszą odporność, jak i wspomaga procesy regeneracyjne. Jedząc agrest dostarczamy sobie także wiele witaminy B6, A i E. Co więcej, wzbogacamy swoją dietę w potas, który pomaga pracować naszemu sercu, a także w fosfor, wapń i magnez. Czerwona odmiana agrestu jest szczególnie bogata w luteinę, która korzystnie wpływa na nasz wzrok. Z kolei obecna w nim rutyna wzmacnia i uszczelnia nasze delikatne naczynia krwionośne. Zawarte w nim kwasy organiczne i pektyny poprawiają skutecznie niwelują zaparcia i wzdęcia, oraz - dla fit freaków - w pewnym stopniu, popędzają nasz metabolizm. Sok z agrestu działa moczopędnie i żółciopędnie, jak również łagodzi stany zapalne gardła i jamy ustnej. Dlatego szczególnie zimą doceniamy jego właściwości!
Wyciąg z owoców agrestu to cenny składnik kremów działających przeciwzmarszczkowo. Dzięki dużej zawartości antyoksydantów wspomaga procesy regeneracyjne, przeciwdziała starzeniu się, oraz tworzeniu się komórek nowotworowych.
Kilka ciekawostek na temat agrestu
- Agrest jest owocem spokrewnionym z porzeczką i ma około 1500 odmian.
- Polska należy do światowej czołówki producentów agrestu.
- Według starożytnych przekonań wieszano gałązki agrestu w oknach i drzwiach. Wierzono, że odpędzi on wszelkie nieszczęścia i złe czary.
- W dawnych czasach stosowano go jako lek na malarię.
- Gooseberry to angielska nazwa tego owocu. Oznacza to gęsią jagodę i pochodzi stąd, iż wówczas gotowany agrest podawano z pieczona gęsią.
- Agrest jest także składnikiem odżywek do włosów.
Mimo tylu pozytywnych aspektów nie każdemu zaleca się spożywanie agrestu. Kto nie może jeść agrestu? Osoby borykające się ze wrzodami żołądka, zapaleniem jelit i okrężnicy, a także z niewydolnością nerek, powinny w szczególny sposób uważać na konsumpcję agrestu, pod każdą postacią. Nie wyklucza się całkowitej rezygnacji, lecz wcześniej konieczna jest konsultacja z lekarzem.
Dla wszystkich pozostałych agrest powinien być stałym składnikiem diety. Zobacz, jak zrobić sok z agrestu?
Przepis na sok agrestowy
Przygotowując się na okres zimowy, nie sposób zapomnieć o wypełnieniu spiżarki w pyszne, pełne witamin i smaku soki, czy kiszonki. Każdy potem z chęcią korzysta z gotowych, zawekowanych słoików, które wystarczy wyciągnąć z domowej spiżarki i są gotowe do użycia. Jednym z takich cennych skarbów, który zajmuje miejsce na półce, jest właśnie sok z agrestu z wyciskarki na zimę. Można zrobić go na wiele sposób, ponieważ jeżeli nie posiadasz wyciskarki, czy sokownika, wystarczy owoce agrestu umieścić w słoiku i zasypać je cukrem, jednak wyciskarka wolnoobrotowa daje więcej możliwości, przy korzystniejszym wykorzystaniu składników, możliwości mieszania ich dowolnie, czy zminimalizowania ilości cukru. Sprawdź sam nasz przepis na sok z agrestu z wyciskarki na zimę!
Składniki na domowy sok z agrestu:
- świeże owoce agrestu
- cukier
Na początku agrest należy dokładnie umyć i usunąć szypułki. Następnie lekko odsączamy na sicie. Owoce agrestu wrzucamy do wyciskarki wolnoobrotowej i wciskamy START. Otrzymany sok przelewamy do garnka. Na każdy litr soku przypada około 150 g cukru. Można się spotkać z sokami bez cukru, jednak jego dodatek zapewni Ci, że sok się nie zepsuje, stojąc zawekowany nawet przez rok w Twojej spiżarni. Gotowy sok razem z cukrem należy zagotować, często mieszając. Potem już tylko przelewamy do przygotowanych wcześniej słoików. Dla pewności, że sok z agrestu się nie zepsuje, poddajemy go krótkiej pasteryzacji. Słoiki przechowuj w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu.