Przepisy na koktajle odchudzające z blendera – 8 pysznych propozycji
Koktajle to smaczne i pożywne elementy licznych diet. Dostarczają naszemu organizmowi cennych witamin i substancji odżywczych, dzięki czemu mogą wspomóc proces odchudzania oraz ułatwić nam zrzucenie zbędnych kilogramów. Ponadto przygotowanie ich z pomocą blendera jest bardzo szybkie i proste. Właśnie dlatego przepisy na koktajle fit, są tak bardzo lubiane i popularne.
Koktajle na odchudzanie – przepisy i podstawowe zasady
Komponując koktajl odchudzający, warto przestrzegać kilku podstawowych zasad. Przede wszystkim użyte składniki powinny być dopuszczane do spożycia w diecie, której się w danym momencie trzymamy. Należy także pilnować bilansu kalorii. Aby nasze własne kompozycje „koktajlowe” były odżywcze i dietetyczne należy także:
- Dodawać płyny o jak najniższej zawartości cukru, takie jak mleko migdałowe, kokosowe, lub napój sojowy. Warto też dodać wodę, która zwiększy objętość koktajlu bez zwiększania jego kaloryczności. Taki zabieg polepsza także przyswajalność składników odżywczych.
- Wybierz świeże warzywa i owoce – sprawdzą się o wiele lepiej niż te mrożone. Nie dodawaj zbyt dużej ilości słodkich owoców.
- Nie dosładzaj koktajli cukrem, miodem czy syropem. Cukier znacząco podnosi kaloryczność.
Kierując się tymi zasadami, z powodzeniem przygotujesz pyszne koktajle z ulubionych składników, które wspomagają odchudzanie. A jeśli wolisz korzystać z gotowych pomysłów i aranżacji smakowych, koniecznie wypróbuj 8 poniższych propozycji!
Skuteczne koktajle na odchudzanie – przepisy dla każdego podniebienia
Przedstawiamy pyszne przepisy na koktajle odchudzające, które będą smaczne i dostarczą Ci odpowiedniej ilości witamin. Wszystkie koktajle najlepiej wykonać przy użyciu blendera, który zapewni odpowiednią konsystencję koktajlu i idealnie połączy wszystkie składniki.
Jak przygotować poszczególne koktajle? Wystarczy, że składniki danego koktajlu umieścisz w pojemniku urządzenia i zblendujesz na gładki mus.
1. Koktajl szpinakowy
Ta zielona propozycja, dzięki obecności awokado może z powodzeniem zastąpić jeden z posiłków w ciągu dnia. Dodatkowo awokado sprawi, że całość będzie miała aksamitną, kremową konsystencję. W tym koktajlu znajdziemy wiele cennych składników odżywczych takich jak między innymi witamina C i E, żelazo, potas, magnez, kwas foliowy, beta-karoteny, luteiny, oraz tłuszcze jednonienasycone.
Składniki:
- 200 g liści szpinaku,
- 1/4 awokado,
- 1 średnia gruszka,
- 10 zielonych winogron,
- pół szklanki jogurtu naturalnego,
- pół szklanki wody,
- sok z połowy cytryny.
2. Koktajl z selerem naciowym
Seler naciowy to bardzo zdrowe, ale niedoceniane warzywo. Jest źródłem między innymi olejków aromatycznych, flawonoidów i glikozydów, które wpływają pozytywnie na pobudzenie pracy serca. Poza tym zawiera dużą ilość witamin C i E, witamin z grupy B oraz kwasu foliowego. W selerze naciowym znajdziemy także takie minerały jak cynk, żelazo, magnez, potas i wapń. Ten koktajl z selerem naciowym jest bardzo orzeźwiający, a dzięki obecności jabłka ma wyczuwalną słodycz – w stopniu zależnym od gatunku tego owocu.
Składniki:
- 1 łodyga selera naciowego – pokrojona na mniejsze kawałki,
- 1/2 ogórka zielonego,
- 1/2 jabłka średniej wielkości,
- 1/4 awokado,
- szklanka wody,
- szpinak lub jarmuż – opcjonalnie.
3. Koktajl z jarmużu
Warzywno-owocowy koktajl z jarmużem jest bogactwem cennych składników odżywczych. To źródło białka, błonnika i oczywiście witamin – w szczególności witaminy C i K. Zapewnia także składniki mineralne: potas i wapń.
Składniki:
- ok. 50 g jarmużu (bez twardych łodyg),
- 1 średnia gruszka,
- 1 duża pomarańcza,
- 1 banan,
- pół szklanki wody.
4. Koktajl brokułowy
Brokuły zawierają dużo błonnika i mają mało kalorii. Brokuł przed dodaniem do blendera należy przez kilka minut gotować na parze – dzięki temu będzie łatwiejszy do strawienia.
Składniki:
- 1/4 brokuła,
- 1 banan,
- pół szklanki jogurtu naturalnego,
- pół szklanki mleka migdałowego,
- szpinak lub jarmuż – opcjonalnie.
5. Koktajl bogaty w polifenole roślinne (SIRT)
Koktajl, który jest idealny do diety SIRT. Jest niskokaloryczny i smaczny.
Składniki:
- 1 ogórek zielony,
- 1 średnie jabłko,
- ok. 30 g natki pietruszki,
- 1 łodyga selera naciowego – pokrojona na mniejsze kawałki,
- szpinak lub jarmuż – opcjonalnie.
6. Koktajl z jagód
Po koktajlach zielonych, przyszedł czas na inne barwy. Fioletowy koktajl z jagód lub borówek jest pełen antyoksydantów i innych zdrowych substancji.
Składniki:
- 150 ml jagód lub borówek,
- 1 banan,
- 3 łyżki płatków owsianych,
- pół szklanki mleka kokosowego,
- pół szklanki wody.
7. Koktajl z jabłek z dodatkiem cynamonu
Jabłka to kolejne źródło przeciwutleniaczy. Dostarcza także błonnika i witaminy C. Koktajl należy zawsze przygotowywać z jabłek ze skórką – zaraz pod nią jest wiele cennych substancji.
Składniki:
- 1 średnie jabłko,
- 1 banan,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- pół szklanki mleka kokosowego lub migdałowego,
- pół szklanki wody.
8. Koktajl z marchewek
Marchew to bogate źródło przeciwutleniaczy, oraz karotenoidów takich jak luteina, zeaksantyna, likopen, alfa-karoten oraz beta-karoten. Koktajl z marchwi zapewnia uczucie sytości.
Składniki:
- 2 średnie marchewki,
- 1 średnie jabłko,
- 1 brzoskwinia,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- szklanka wody.
Przepisy na koktajle odchudzające z blendera cieszą się dużą popularnością. Dlaczego? Ponieważ blendery kielichowe umożliwiają szybkie i wygodne przygotowanie zdrowych koktajli, a także shake'ów, smothi i tym podobnych elementów diety. Oczywiście pamiętaj, by koktajle traktować wyłącznie jako urozmaicenie lub uzupełnienie, zdrowego, dobrze zbilansowanego jadłospisu.