Placki ziemniaczane z blendera – łatwy przepis

2022-10-11
Placki ziemniaczane z blendera – łatwy przepis

Po hajducku, po węgiersku czy po zbójnicku – placki ziemniaczane mają wiele odsłon, a pokaźna rzesza ich wielbicieli stale tworzy nowe połączenia smakowe z ich udziałem. Za co kochamy placki ziemniaczane i jak najlepiej je przyrządzić?

Ziemniaki, kartofle, pyry czy inaczej „jabłka ziemne” nie są polskim warzywem – przybyły z Ameryki Północnej – jednak placki ziemniaczane, są już naszym rodzimym wymysłem, z którego możemy być niewątpliwie dumni. Bulwiaste warzywo, które zagościło na terenach naszego kraju w XVI wieku, nie od razu skradło serca mieszkańców, którzy uważali je za trujące i niesmaczne. Dodatkowo, ze względu na ładnie kwitnące kwiaty ziemniaków, uważano je za rośliny ozdobne i uprawiano dla dekoracji lub wykorzystywano do przyozdabiania dworskich szat. Sama popularyzacja ziemniaka na terenach Polski nastąpiła za panowania Jana III Sobieskiego, który „szlachetne” sadzonki przywiózł ze sobą z Wiednia.

Po pewnym czasie ziemniaki dostały swoją drugą szansę, dzięki czemu opinia na ich temat diametralnie uległa zmianie. Zaczęto z nich wytwarzać mąkę, prozdrowotne mikstury, trunki, syropy, a także szukać idealnego sposobu do przyrządzenia w formie pełnowartościowego dania. Placki ziemniaczane, mimo że narodziły się na polskich terenach, szybko rozpowszechniły się w Litwie i Rusi. Obecnie potrawa ta uznawana jest za europejskie dziedzictwo, a każda z kultur przyrządza je na swój sposób. Szwajcarzy upodobali sobie placki z boczkiem i dużą ilością cebulki, Węgrzy dodają do nich sos paprykowy, a Żydzi gustują w plackach z dodatkiem marchewki, które podają podczas Hanuki.

Również narody wędrowne ceniły sytość placków, ich szybkość w przygotowaniu i łatwodostępność. Romowie, wędrując po ziemiach polskich, bardzo często przyrządzali placki ziemniaczane z dodatkiem gulaszu – niejednokrotnie był to gulasz z jeża. Mimo że dzisiaj potrawa w gulaszowym wydaniu przeszła spore modyfikacje, nazwa Placek po Cygańsku pozostała, a nasze ludowe uwielbienie dla niej uwypukla ustanowienie dnia 13 listopada Dniem Placków Ziemniaczanych.

Mimo że przyrządzanie placków ziemniaczanych nie jest skomplikowane, wiąże się z jedną istotną wadą. Jest nią tarcie ziemniaków na placki. Żmudne obieranie ziemniaków, a następnie czasochłonne ścieranie ich wraz z cebulą na ręcznej tartce nie napawa optymizmem, zwłaszcza gdy towarzyszy temu ocieranie łez od „cebulowych oparów” oraz obawa przed uszkodzeniem palców (które niestety często niefortunnie trafiają pod ostrza tartki). Jak zatem przyrządzić smaczny obiad bez zniechęcenia i nieprzyjemnych „atrakcji”? Warto w tym celu wybrać najbezpieczniejszą i najszybszą opcję: przyrządzić placki ziemniaczane z blendera kielichowego!

Przepis na placki ziemniaczane z blendera

Blendery kielichowe to wynalazki, które ułatwiają kuchenne działania i są sprzymierzeńcami naszego czasu! Dzięki nim nie musisz zastanawiać się jak szybko zetrzeć ziemniaki albo na jakim oczku tartki będzie ścierać je najwygodniej. Blender sprawi, że przyrządzenie obiadu w 30 minut będzie możliwe, a na dodatek oszczędzi Ci niewygodnego mycia. W odróżnieniu od zakamarkowej tartki, blender zmywa się przyjemnie i szybko.

Aby przyrządzić placki ziemniaczane z blendera potrzeba:

  • 0,5 kg ziemniaków,
  • 1 cebula,
  • 3 łyżki mąki pszennej – najlepiej typu 400 lub 500,
  • 2 jajka średniej wielkości,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • ząbek czosnku
  • sól i pieprz dla smaku (oraz oczywiście blender do tarcia ziemniaków).

Uwaga: Do przygotowania dania najlepiej użyj starych ziemniaków o żółtym miąższu. Dzięki temu masa ziemniaczana będzie mniej wodnista, a placki ziemniaczane po upieczeniu bardziej złotawe i chrupiące.

Krok 1. Obierz ziemniaki, a następnie pokrój je na połówki (bardzo duże sztuki podziel na jeszcze mniejsze części).

Krok 2. Obierz cebulę z łupiny i wytnij korzonek. Z czosnkiem zrób to samo.

Krok 3. W kielichu blendera umieść ziemniaki, cebulę i czosnek, a następnie zblenduj. Placki ziemniaczane w blenderze gwarantują gładką i jednolitą masę, dzięki czemu placki smażą się równomiernie i wyglądają bardziej „estetycznie”. Jeśli jednak używasz młodych ziemniaków lub zauważysz, że puściły za dużo wody, możesz przełożyć zblendowaną masę do durszlaka wyłożonego czystą ściereczką kuchenną i odsączyć nadmiar wody, a następnie ponownie przełożyć do blendera.

Krok 4. Do gotowej i gładkiej masy dodaj dwa jajka, sól, pieprz i mąkę, a następnie włącz blender na kilka sekund do połączenia się składników z masą.

Krok 5. Placki smaż na rozgrzanej patelni, aż uzyskają złotawy odcień, a po upieczeniu odsącz je na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Gotowe!

Placki możesz jeść bez dodatków lub ze śmietaną, cukrem albo gulaszem, dzięki czemu zyskają na wytrawności i będą satysfakcjonować mięsożernych domowników.

Jeśli jednak preferujesz dietę wegańską, nie musisz rezygnować z kosztowania placków ziemniaczanych. Wystarczy, że zamiast jajka dodasz zmielone siemię lniane, a przy dodatkach uwzględnisz śmietanę z mleka sojowego.

Pokaż więcej wpisów z Październik 2022
pixel