Niezwykła moc pokrzywy – zdobądź ją dzięki wyciskarkom Kuvings

2021-01-05
Niezwykła moc pokrzywy – zdobądź ją dzięki wyciskarkom Kuvings

Dobrze znana wszystkim, ciemnozielona i bujna, parząca każdego, kto ośmieliłby się dotknąć jej liści i łodygi - taka jest pokrzywa zwyczajna. Każdy z nas pamięta z pewnością wakacyjne bąble na łydkach będące pamiątką po pokrzywowych wędrówkach. Ilu z nas nieostrożne pielenie ogródka opatrzyło piekącą pamiątką na kilka godzin. Na pokrzywę nie ma się co jednak obrażać. Tak naprawdę jest rośliną o cudownych właściwościach, trzeba tylko umieć je z niej wydobyć. Najlepiej za pomocą wyciskarki do soków.

Kuvings prezentuje tajemnice pokrzywy 

Pokrzywa jest rośliną od wielu lat szeroko stosowaną w zielarstwie – w celach leczniczych. Jej właściwości wychwalał już Hipokrates, a w okresie Średniowiecza – Św. Hildegarda z Bingen. Pokrzywa była stosowana do tamowania krwotoków, łagodzenia poparzeń, a nawet uważana za afrodyzjak. Biczowanie pokrzywami uważano za świetne lekarstwo na artretyzm i bóle stawów.

W medycynie ludowej używano jej z powodzeniem:

- przy schorzeniach skórnych,
- do pielęgnacji włosów,
- jako środek przeciwłupieżowy,
- jako lekarstwo na dolegliwości ze strony dróg oddechowych przy kaszlu i astmie,
- w przypadkach chorób kobiecych,
- przy schorzeniach przewodu pokarmowego,
- w razie problemów z układem krwionośnym,
- na przeziębienia.

Pokrzywa podawana była w formie sproszkowanych liści, naparów, inhalacji lub płukanek. W XIX wieku o pokrzywie nieco zapomniano. Na szczęście teraz ponownie trafia do łask dzięki wnikliwym analizom przemysłu kosmetycznego i spożywczego, wykazującym bezsprzecznie dobroczynne właściwości tej rośliny na ludzki organizm. Potwierdzają one to, co wiedziały już nasze babki – ekstrakt z pokrzywy wzmacnia ludzką skórę i paznokcie, zapobiega wypadaniu włosów i ich nadmiernemu przetłuszczaniu się.

Wyciskaj zdrowy sok z pokrzyw we własnej kuchni 

Pokrzywa jest również cenioną rośliną jadalną. Młode rośliny zawierają w sobie dużo błonnika, karotenów, witamin i soli mineralnych, a nawet białek. Dawniej z pokrzywy sporządzano zupę lub okrasę, spożywaną ją również w formie podobnej do dzisiejszego szpinaku, przygotowywano proste placki lub racuchy. Dzisiaj korzystanie z dobrodziejstw pokrzywy jest możliwe w znacznie bardziej urozmaicony sposób. Można ją dodać do samodzielnie wyciskanych soków.

Specjaliści Kuvings radzą: jak wykorzystywać właściwości pokrzywy dla własnego zdrowia 

Najcenniejsza do pozyskiwania soków jest młoda pokrzywa, zebrana w okresie marzec-czerwiec, o wysokości mniej więcej 10-25 cm. Najlepiej zbierać tylko górne piętra. Pokrzywa będzie bardziej soczysta, jeśli zalejemy ją wrzącą wodą. To pomaga również pozbyć się „parzydełek” oraz oczyszcza roślinę z wszelkich pyłków i osadów. Tak przygotowaną pokrzywę umieszczamy w wyciskarce, najkorzystniejsze efekty uzyskamy w wyciskarkach wysokiej jakości – takich jak wyciskarki Kuvings – precyzyjnie oddzielających sok od innych roślinnych tkanek. Sok pokrzywowy można spożywać bez dodatków, ale najlepiej smakuje w połączeniu z sokiem z sezonowych owoców. Dobra wyciskarka pozwoli na niezliczoną ilość kombinacji smakowych.

Kto powinien sięgać po pokrzywę w szklankach z sokiem? 

Odpowiedź jest prosta: profilaktycznie – wszyscy. Przede wszystkim jednak efekty jej działania odczują osoby, których organizmy zmagają się z niekorzystnymi warunkami środowiskowymi lub procesami chorobowymi.

Sok z pokrzywy pomoże w oczyszczaniu organizmu z nagromadzonych toksyn. Jest świetny dla palaczy i osób spożywających alkohol, osób leczących nowotwory i alergików. Sok z pokrzywy polecany jest też anemikom. Pokrzywa ma bowiem duże ilości chlorofilu, który podnosi poziom hemoglobiny w ludzkiej krwi. Zawiera też łatwo przyswajalne żelazo.

Pokrzywa dla wegetarian 

Sok ze świeżych liści pokrzywy ma również inne zastosowanie. Bywa bowiem wykorzystywany jako roślinny zamiennik podpuszczki używanej przy wyrobie serów. Sok z pokrzywy znajdzie zatem zastosowanie w kuchni wegetariańskiej, ponieważ pozwala na wyrób nabiału bez udziału enzymów zwierzęcych.

Sezon na pokrzywę w pełni – warto korzystać z jej dobroczynnych właściwości, czasem poeksperymentować z sokami i z możliwościami wyciskarek Kuvings.

pixel