Koktajle warzywne na wzmocnienie odporności — jesień tuż, tuż!
Oczywiście o odporność należy dbać przez cały rok, jednak w trudnym dla naszego organizmu sezonie jesienno-zimowym, potrzebuje od nas szczególnej pomocy. Niesprzyjające warunki pogodowe i niskie temperatury mogą prowadzić do wychłodzenia organizmu, przez co staje się on bardziej podatny na bakterie i wirusy. Na szczęście o właściwy poziom odporności, również w tym trudnym dla nas okresie można zadbać na kilka sposobów. Odpowiednia dawka ruchu, wysoka jakość snu, czy też oczywiście właściwie skomponowana dieta są najlepszymi sposobami na wzmocnienie układu odpornościowego. Poznaj kilka sprawdzonych pomysłów na koktajle witaminowe, z którymi niestraszna Ci będzie żadna niepogoda!
Dieta a układ odpornościowy
Nim sięgniemy po cieszące się sporą popularnością suplementy, warto przypomnieć sobie, że to właściwie skomponowana dieta odgrywa najważniejszą rolę w prawidłowym funkcjonowaniu naszego układu odpornościowego. Jeśli czujemy, że brak nam energii, lub motywacji warto wzbogacić swój codzienny jadłospis np. o sałatki czy warzywno-owocowe koktajle na odporność. Świeże, sezonowe warzywa i owoce zawierają najwięcej witamin i minerałów, które są niezwykle istotne dla efektywnej pracy całego naszego organizmu.
Codzienną dietę warto jednak wzbogacić nie tylko o koktajle z warzyw z dużą ilością witamin. Równie istotne jest włączenie nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3, które działają jak prawdziwa tarcza. Zmniejszają stany zapalne, a także pomagają w walce z infekcjami. Warto zatem sięgnąć po tłuste ryby morskie, jak makrela, czy łosoś, orzechy włoskie, siemię lniane, czy olej rzepakowy. Mówiąc o zdrowej, wzmacniającej odporność diecie, nie może oczywiście zabraknąć probiotyków. Należy pamiętać, że te żywe kultury bakterii kwasu mlekowego wspierają rozwój flory bakteryjnej jelit, znacząco usprawniając ich pracę.
Ze względu na niepogodę i ograniczoną ekspozycję na słońce, w okresie jesiennym konieczne jest również zadbanie o właściwy poziom witaminy D3. Jej niedobory w ogromnym stopniu przyczyniają się do osłabienia naszego układu odpornościowego, co skutkuje słabszymi reakcjami obronnymi na infekcje czy zapalenia. Witaminę D3 również znajdziemy w tłustych rybach, grzybach, drożdżach i żółtkach.
Dlaczego warto wzmocnić odporność na jesień?
Istotnym czynnikiem wpływającym na nasze samopoczucie i zdrowie w sezonie jesiennym jest stopniowa zmiana pogody, z letnich, wakacyjnych upałów, na temperatury ledwo przekraczające 10°C i deszcze. Aby skutecznie zadbać o swoje zdrowie i odporność w tym wymagającym okresie, niezbędne jest odpowiednie przygotowanie i to jeszcze przed nadejściem jesieni. Pamiętajmy, wzmocnienie odporności jest procesem, dlatego powinno na stałe zagościć w naszych codziennych nawykach.
Na podniesienie naszego poziomu odporności codziennie wpływa bardzo wiele czynników. Doskonale sprawdzi się wspomniana wcześniej dieta bogata w warzywno-owocowe koktajle na odporność, do których przygotowania wystarczy jedynie dobrej jakości blender z kielichem, dania rybne i inne źródła nienasyconych kwasów tłuszczowych. Niestety często zapominamy, że nie tylko dieta, ale i odpowiedni styl życia, mają ogromne znaczenie dla naszego samopoczucia i zdrowia.
Zaburzona praca układu odpornościowego sprawia, że stajemy się o wiele bardziej podatni na infekcje, przez co łatwiej o przeziębienie. Nieświadomie, bardzo często przyczyniamy się do takiego stanu m.in. poprzez:
- źle zbilansowaną dietę,
- siedzący tryb pracy,
- brak regularnej aktywności fizycznej,
- przepracowanie,
- brak odpoczynku,
- zbyt małą ilość snu,
- stres.
Jednak czynniki te mogą wpływać negatywnie na naszą odporność przez cały rok, nie tylko w okresie jesienno-zimowym. Co zatem sprawia, że to właśnie jesienią i zimą chorujemy zdecydowanie częściej niż w pozostałych sezonach? Oczywiście niekorzystne warunki pogodowe, które jeszcze dodatkowo zaburzają pracę naszych naturalnych barier ochronnych, a przyczyniają się do tego:
- brak słońca, a więc i spadek poziomu witaminy D3,
- częstsze przebywanie w zamkniętych, rzadziej wietrzonych pomieszczeniach,
- dieta uboższa w świeże warzywa i owoce,
- suche powietrze,
- niekorzystne warunki pogodowe.
Jesień i zima wpływają również na zwiększenie aktywności wirusów chorobotwórczych, którym sprzyja niska temperatura. Ponieważ przenoszą się one drogą kropelkową, o wiele łatwiej o ich rozprzestrzenianie, zwłaszcza w zamkniętych pomieszczeniach, które ze względu na deszcz, śnieg czy minusowe temperatury są rzadko wietrzone.
2 przepisy na wzmacniające koktajle z warzyw i owoców
Jednym z najlepszych sposobów na stosunkowo szybką dawkę witamin i minerałów są koktajle warzywne na wzmocnienie odporności. Takie koktajle na odporność są łatwe do zrobienia, a do ich przygotowania wystarczy jedynie wyciskarka do warzyw lub blender.
Bomba witaminowa — silna porcja witaminy C
Jesienią warto zadbać o odpowiedni poziom witaminy C, ponieważ pomaga ona zwalczać bakterie atakujące nasz organizm i działa przeciwzapalnie. Zdrowe koktajle warzywne na wzmocnienie odporności z witaminą C warto wzbogacić o seler naciowy stosowany w profilaktyce i leczeniu wielu chorób, a także jabłko w skórce, które jest cennym źródłem błonnika.
Składniki:
- 2 łodygi selera naciowego,
- 2 marchewki,
- 2 jabłka,
- 2 pomarańcze,
- 1 kiwi,
- 3-4 cm kawałek imbiru,
- 1/2 szklanki wody.
Przygotowanie:
Oczywiście niezbędna będzie dobrej jakości wyciskarka jak np. model wolnoobrotowy marki Kuvings. Dzięki niej możemy uzyskać niezwykle przyjemny i klarowny sok, który poprzez zastosowaną technologię będzie zawierał znacznie więcej enzymów, minerałów i witamin, niż w przypadku zwykłych wyciskarek.
Witaminowy koktajl przeciwzapalny z imbirem
Jeden z najskuteczniejszych sposobów na wzmocnienie naszego organizmu! Świeże soki na lepszą odporność z imbirem działają przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie, usprawniają procesy trawienne, a nawet przyspieszają gojenie ran i wspomagają leczenie alergii.
Składniki:
- 1 pomarańcza,
- 1 banan,
- 1 kiwi,
- duża garść szpinaku,
- 3-4 cm kawałek imbiru,
- łyżeczka soku z aloesu (najlepiej nieprzetworzony),
- 1/2 szklanki wody.
Przygotowanie:
Składniki oczywiście kroimy na mniejsze kawałki i wyciskamy za pomocą specjalnego urządzenia. Ponownie doskonale sprawdzą się tutaj wyciskarki wolnoobrotowe, np. te dostępne w ofercie marki Kuvings, ponieważ pozwalają uzyskać aksamitny i klarowny sok, który zawiera o wiele więcej substancji odżywczych.
Postaw na odporność i wzmocnienie organizmu wybierając zdrowe i orzeźwiające koktajle owocowe! Komponuj własne przepisy lub skorzystaj z kilku sprawdzonych i ciesz się doskonałą formą przez cały rok.