Koktajl z awokado - jak go przygotować? Przepisy
Wiosna i lato to pory roku, gdy zdrowe, detoksykujące smoothies i koktajle warzywne stają się orężem w walce z objawami przesilenia i zbędnymi kilogramami, o które zimą nietrudno. Jeśli lubisz owocowo-warzywne miksy do picia, włącz do diety koktajle z awokado. Poznaj przepisy na 6 obłędnie pysznych koktajli z tym niezwykłym owocem.
Dlaczego warto sięgnąć po awokado?
Awokado to jeden z najzdrowszych, tropikalnych owoców o żółto-zielonym miąższu i delikatnym, orzechowym smaku. Pochodzi z Ameryki Południowej, ale najliczniej uprawiane jest w Stanach Zjednoczonych. Ten pyszny owoc o gruszkowatym kształcie zawiera niewiele cukrów owocowych, jest za to zdrowym źródłem niezbędnego w diecie tłuszczu. Awokado posiada cały wachlarz prozdrowotnych właściwości. Pod chropowatą skórką kryje się mnóstwo potasu, magnezu, kwasu foliowego, tłuszczów nienasyconych i antyutleniaczy, jak witamina C, A i E. Bogactwo karotenoidów w tym smacznym owocu minimalizuje ryzyko wystąpienia nowotworów, chorób oczu i nadciśnienia.
Do zalet tego południowoamerykańskiego owocu zaliczyć można też mnogość zastosowań w kuchni. Smakuje obłędnie rozsmarowane na kanapce zamiast masła, zapiekane z jajkiem na śniadanie czy w sałatce w towarzystwie innych, świeżych warzyw.
Koktajle z awokado - przepisy
Wypróbuj te smaczne koktajle z awokado, które jest prawdziwą witaminową bombą. To doskonała baza koktajli ze względu na neutralny smak i kremową strukturę, jaką awokado nadaje każdemu napojowi. Przygotowaliśmy 6 przepisów, do których wykonania potrzebujesz tylko kilku składników. Do przygotowania smoothie niezbędny jest też blender, najlepiej sprawdzą się blendery kielichowe. Zmiksują zawartość do idealnie gładkiej konsystencji w minutę.
Koktajl z awokado, zielonego ogórka, szpinaku, soku z cytryny i mięty
Ten fit koktajl to orzeźwiająca propozycja dla fanów wytrawnych smaków. Połączenie ogórka i soku z cytryny owocuje świeżością, podkreśloną listkami mięty. Ten koktajl ma też właściwości antyzapalne za sprawą zielonego ogórka, a sok z cytryny alkalizuje organizm. W kielichu blendera zmiksuj całe awokado, oczywiście uprzednio umyte, obrane ze skórki i oddzielone od pestki. Dodaj jeden niewielki ogórek lub pół dużego, garść liści szpinaku i dwa lub trzy listki mięty. Całość uzupełnij wodą i sokiem z cytryny w proporcji pół na pół do pożądanej gęstości smoothie. Orzeźwienie w gorące dni gwarantowane!
Koktajl z awokado, banana i owoców jagodowych
Owoce jagodowe, jak maliny, borówki czy jeżyny są źródłem antyoksydantów, a właściwie ich prawdziwą skarbnicą. Wysoka zawartość kwasu elagowego i flawonoidów sprawia, że mają właściwości przeciwwirusowe i przeciwzapalne. Wzmacniają odporność i pomagają w redukcji stresu oksydacyjnego. Mają też niski indeks glikemiczny. Słodycz banana wspaniale komponuje się z borówkami czy jagodami. W kielichu blendera umieść miąższ awokado, dodaj całego banana i dwie garście dowolnych owoców jagodowych, doskonale smakuje mieszanka malin i borówek. Ilość dolanej wody zależy od tego, jak gęste smoothie lubisz. Zacznij od jednej szklanki, jeśli koktajl będzie za gęsty, dolej więcej.
Koktajl z awokado, mango, imbiru, soku z cytryny i miodu
Ten koktajl jest idealny jesienią i zimą, gdy nietrudno o infekcję. Podnosi odporność i delikatnie rozgrzewa za sprawą połączenia imbiru i miodu. Do blendera wrzuć miąższ z jednego awokado, jednego mango, 1 cm korzenia imbiru i łyżkę lub dwie miodu. Całość dopełnij wodą i sokiem z cytryny w proporcji 1:1. Pij go co najmniej 2 - 3 razy w tygodniu, a ominą cię przeziębienia i katary.
Koktajl z awokado, gruszki i malin
Klasyczny, słodki koktajl, który smakuje świetnie o każdej porze roku. Ma piękny, różowy kolor i jest sprzymierzeńcem w walce z nadprogramowymi kilogramami. Ten fit napój zawiera mnóstwo błonnika i minerałów, jak jod, bor, potas, wapń i magnez za sprawą obecnej w nim gruszki. Malina zapewnia sporą dawkę witamin z grupy B i kwasu foliowego. Do kielicha blendera wsyp garść malin, całą gruszkę, uprzednio obraną i oczyszczoną z szypułki i twardych błonek i miąższ awokado. Składniki zalej wodą lub mlekiem roślinnym, jeśli lubisz. To idealne drugie śniadanie lub podwieczorek.
Koktajl z awokado, arbuza i truskawek
Letni, orzeźwiający klasyk na upały. Obecność awokado nadaje temu koktajlowi jedwabistej gładkości, a truskawki, oprócz walorów smakowych, dostarczają mnóstwo witaminy C. Ten koktajl to fit propozycja dla wszystkich, którzy pragną oczyścić organizm z toksyn i zadbać o linię. W kielichu blendera umieść szklankę truskawek, miąższ z jednego awokado i tyle arbuza, ile lubisz. Dolej odrobinę wody, uważaj jednak, by nie przesadzić. Sam arbuz zawiera jej bardzo dużo. Zmiksuj składniki na gładkie smoothie i odstaw do lodówki celem schłodzenia. Zimne smakuje idealnie!
Koktajl z awokado, ananasa i mleka roślinnego
To propozycja dla fanów pina colady. Kremowość awokado, delikatny smak mleka roślinnego i słodycz ananasa tworzą pyszne, słodkie smoothie w tropikalnym stylu. Obierz awokado, wyjmij pestkę i umieść je w kielichu blendera, Dodaj obranego i pokrojonego w kostkę ananasa, następnie dolej mleko roślinne. To, na jakie mleko się zdecydujesz jest bardzo indywidualną kwestią, doskonale pasować będzie mleko ryżowe i owsiane, ale jeśli lubisz sojowe lub migdałowe, dodaj je śmiało.