Kilka przepisów na soki warzywno-owocowe idealne na jesień!

2020-09-16
Kilka przepisów na soki warzywno-owocowe idealne na jesień!
Jesień to doskonały moment, by rozpocząć regularne picie świeżo wyciśniętych soków. Potrzebujemy więcej energii, spada nam odporność, a ze względu na mniejszy dostęp do światła słonecznego, stajemy się ospali i przemęczeni. Na szczęście jesień obfituje w przepyszne sezonowe owoce oraz warzywa idealne na soki. Dziś przychodzimy z przepisami na warzywno-owocowe soki jesienne pełne soczystych jabłek, buraków oraz imbiru. Do wykonania własnoręcznie przy użyciu wyciskarki.

Sok à la szarlotka

Ten sok powinni pokochać wszyscy fani szarlotki, jabłecznika czy jesiennej tarty z sezonowymi owocami. Pozwoli wejść z przytupem w nadchodzące, zimne miesiące i jest doskonałym rozpoczęciem wrześniowego lub październikowego poranka. Poza jabłkami i gruszkami (wybieraj te ekologiczne) wrzuć do wyciskarki do soków kawałek korzenia imbiru – świetnie przełamie słodycz nutką ostrości. Do gotowego soku dodaj szczyptę cynamonu oraz łyżeczkę naturalnego miodu, który ma właściwości bakteriobójcze. Taki sok fantastycznie wzmacnia odporność i jest przepyszny. Pamiętaj tylko, aby do wyciskarki wrzucać owoce w całości. To właśnie w skórce znajduje się większość witamin.

UWAGA! By uzyskać klarowny sok KONIECZNIE wybieraj twarde i świeże jabłka i gruszki. Miękkie owoce dadzą niemiłą, przecierową konsystencję, której większość osób nie będzie chciała pić.

Składniki na sok:
3 jabłka
1 gruszka
kawałek korzenia imbiru
szczypta cynamonu
łyżeczka płynnego, naturalnego miodu

Sok „witaminowa bomba”

Witaminowa bomba (i to dosłownie bomba – ze względu na sporą zawartość owocu granatu) to sok, który dostarczy Ci niemal wszystkich witamin. Granat jest bogaty w potas, grejpfrut i kiwi w ogromne ilości witaminy C, burak dostarcza witaminy B1 i B2, maliny są naturalnym antyoksydantem. Jego codzienne picie doskonale wzmacnia organizm przed nadchodzącą zimą, poprawia nastrój i chroni przed jesienną chandrą. Jak go zrobić? Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do wyciskarki do owoców i warzyw i wypić od razu po przygotowaniu.

UWAGA! Pamiętaj by granat i maliny wrzucać powoli. Drobne pestki mogą zapchać sito wyciskarki. Do tego typu składników polecamy sito przecierowe z większymi oczkami.

Składniki na sok:
pestki z wydrążonego granata
1 grejpfrut
2 kiwi
1 burak
1 szklanka malin

Sok z dynią i gruszką

Niewiele osób wie, że surowa dynia to warzywo stworzone wręcz do wyciskania! Sok ze świeżo wyciśniętej dyni jest źródłem witamin z grupy B, kwasu foliowego, witaminy A, C, cynku, potasu, fosforu, wapnia, magnezu i żelaza. Jest dosłownie jesiennym eliksirem, który wzmacnia odporność i dodaje energii – nawet kiedy aura za oknem nie sprzyja do działania. Dla smaku warto wzbogacić go nutą słodyczy, czyli gruszką, marchewką, imbirem oraz cynamonem (dla jesiennego klimatu). Pamiętaj, aby przed wrzuceniem dyni do wyciskarki do soków, obrać ją oraz dokładnie usunąć wszystkie pestki.

Składniki na sok:
1 gruszka
¼ dyni hokkaido lub piżmowej
2 marchewki
¼ łyżeczki cynamonu
kawałek imbiru

Sok na jesienne przeziębienie

Ten sok sprawdzi się świetnie w momencie, kiedy jesienne przeziębienie już Cię dopadło. Duża ilość owoców i warzyw doda Twojemu organizmowi zastrzyku witamin, korzeń imbiru zadziała antybakteryjnie, a czosnek oraz kurkuma – jako naturalny antybiotyk. Wyciśnij wszystkie składniki w wyciskarce do owoców i warzyw, wlej do szklanki, dodaj szczyptę pieprzu oraz kroplę oliwy z oliwek i pij każdego dnia choroby, a także po wyzdrowieniu. Z taką kuracją żadna choroba Ci niegroźna!

Składniki na sok:
1 obrana pomarańcza
1/2 obranej cytryny
3 marchewki
1 ząbek czosnku
kawałek imbiru
kawałek kurkumy
szczypta pieprzu
kropla dobrej jakości oliwy z oliwek

Czerwony sok z buraka i malin

Burak to jedno z najmniej docenianych warzyw, których w Polsce mamy pod dostatkiem, szczególnie jesienią. A szkoda – czerwone buraki są naturalnym sposobem na walkę z jesienną chandrą i tymczasowym spadkiem energii. Sok ze świeżego buraka łagodzi napięcia, koi nerwy, poprawia odporność, a nawet reguluje cykl snu. Niestety nie wszyscy lubią jego charakterystyczny smak. Jak sobie z tym poradzić? Wrzuć do wyciskarki do skoków wolnoobrotowej 2 buraki oraz dużą szklankę malin (świeżych lub mrożonych). Maliny przytłumią smak buraka, dodając takiej miksturze dodatkowego źródła witaminy C, E oraz witamin z grupy B.

Składniki na sok:
2 średnie buraki
1 szklanka malin
2 łyżki soku z cytryny
szczypta kurkumy
szczypta pieprzu

Sok z zielonych warzyw

Wbrew powszechnej opinii jesienne półki sklepowe czy stoiska targowe uginają się wręcz od zielonych warzyw. Bez problemu nawet późną jesienią czy zimą znajdziesz świeży szpinak, jarmuż czy ogórki. Wrzuć warzywa do wyciskarki do soków wolnoobrotowej, dodaj jedno zielone jabłko (wybierz słodkie odmiany, jeśli lubisz nieco słodsze soki lub kwaśne, jeśli wolisz, gdy w soku dominuje smak warzyw). Warzywa liściaste poprawiają przemianę materii i wzmacniają odporność – a w dodatku nie tuczą! Do wyciskarki wrzuć ¼ obranej limonki w całości. To kolejne cenne źródło witamin.

Składniki na sok:
2 zielone jabłka
3 garści liści szpinaku
3 garści liści jarmużu
2 ogórki gruntowe
¼ obranej limonki

Jak widać, jesienne soki wcale nie muszą być nudne. Jeśli lubisz smak soków warzywnych, wypróbuj ten z burakiem lub zielonych liści. Jeżeli z kolei jesteś fanem zdrowych słodkości, koniecznie wrzuć do swojej wyciskarki kilka jabłek i gruszek, a całość posyp dużą ilością cynamonu. Jesienny sok warto wzbogacić łyżeczką miodu bądź kawałkiem korzenia imbiru. Takie naturalne sposoby na wzmocnienie odporności działają lepiej niż drogie suplementy z apteki!
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel