Jakie owoce najlepiej nadają się do wyciskania pysznego soku?
Soki owocowe są doskonałym sposobem na orzeźwienie, zaspokojenie pragnienia, ale także dostarczenie organizmowi niezbędnych witamin. Warto zatem samodzielnie przygotowywać je w domu za pomocą wyciskarki do owoców. Z czego najlepiej wyciskać pyszny sok?
Zalety z picia samodzielnie wyciskanych soków
Zdarzało Ci się kupować gotowy sok w kartonie? A czy choć raz zerknąłeś z tyłu na skład takiego produktu? Niestety w przeważającej części gotowe soki dostępne w sklepach są pełne cukru lub sztucznych jego zamienników, konserwantów, a w najgorszym przypadku barwników. Niektóre z nich mają krótki skład, jednak widnieje na nich informacja o wykorzystaniu soku z koncentratu. Co jest w takim koncentracie?
Soków w 100% z owoców jest nie wiele. Do tego dochodzi kwestia sposobu wyciskania tych soków. O tym etykieta producenta również nie informuje.
Najlepszym wyborem są soki samodzielnie wyciskane w domu. Dzięki temu będziesz doskonale wiedział, z czego są zrobione, a także będziesz dokładnie znał ich skład. Od Ciebie już zależy czy dodasz do niego cukier, przyprawy czy inne dodatki.
Kolejnym plusem jest samodzielne tworzenie kompozycji takich soków. Lubisz sok z kiwi i pomarańczy? Ten smak ciężko znaleźć na sklepowych półkach. Nie będzie to dłużej stanowiło problemu, jeśli zdecydujesz się samodzielnie wyciskać sok z owoców. Dzięki temu możesz być również pewien, że jest on świeży i ma w sobie wszelkie cenne witaminy.
Warto jednak zaznaczyć, że świeżo wyciskane soki nie poddane pasteryzowaniu mają krótką datę do spożycia. W przypadku soków z sokowirówki jest to 1 dzień. Z kolei soki z wyciskarki do soków wolnoobrotowej możesz przechowywać w lodówce 48 lub nawet 72 h. Skąd ta różnica? Sok z sokowirówki jest o wiele bardziej napowietrzony, co przyspiesza jego procesy fermentacyjne. Soki z wyciskarek wolnoobrotowych są mniej napowietrzone, dzięki czemu zachowują swoją świeżość na dłużej.
Owoce najlepsze do soków
Skoro już wiesz, że najlepsze są soki świeżo wyciskane w domowym zaciszu, czas odpowiedzieć na pytanie – z czego najlepiej go wyciskać. Do swoich domowych soków wybieraj przede wszystkim owoce sezonowe. Cechują się największą ilością cennych witamin i składników mineralnych. Każde przechowywanie czy obróbka w jakiś sposób je niszczy. Dodatkowo owoce sezonowe mają najlepszy smak i aromat. Truskawka dojrzewającą na słońcu w czerwcu zawsze będzie miała lepszy smak niż te, które czasem możesz kupić już w marcu.
Do soków wybieraj owoce świeże. Są nie tylko najlepsze w smaku, ale i mają największą zawartość wody. Dzięki temu uzyskasz z nich więcej pysznego soku. Owoce przechowywane w chłodniach powoli tracą wodę. Ich skórka staje się pomarszczona, a miąższ gąbczasty. Z tego względu warto również wybierać owoce od lokalnych dostawców. Wówczas nie tracą swoich cennych właściwości podczas transportu z drugiego końca świata.
W bezpieczeństwie dla swojego zdrowia sprawdź dokładnie stan owoców, zanim włożysz je do wyciskarki. Każda ilość pleśni może spowodować pogorszenie smaku całego soku, ale także ciężkie zatrucia mikotoksynami. Jeśli zauważysz na skórce jabłka dziwnie wyglądające plamy lub szary nalot, może to oznaczać chorobę np. szarą pleśń. Takie owoce koniecznie wyrzuć.
Do domowych soków wybieraj owoce jędrne i soczyste. Wówczas masz pewność, że nie musisz wyciskać kilograma owoców, aby uzyskać szklankę pysznego soku. Zazwyczaj z twardych owoców uzyskasz sok klarowny, z miękkich – przygotuj się na gęsty mus.
Jeśli zatem chcesz napić się pysznego, klarownego soku z jabłek – wybierz odmianę twardą i soczystą np. Ligol. Jednak miękkie owoce typu banan również nadają się do wyciskania. Stanowią jednak dodatek do wieloowocowej kompozycji. Pamiętaj, aby miękkie owoce dodawać na końcu. Wówczas unikniesz zapchanych filtrów, które musiałbyś najpierw umyć, aby kontynuować wyciskanie soku z innych owoców.
Wyciskarka do owoców – najlepszy sposób na wyciskanie owoców
Wiesz już, że warto wyciskać samodzielnie soki i wiesz, z jakich owoców to robić. Czas odpowiedzieć na pytanie, za pomocą jakiego urządzenia je wyciskać. Jeśli liczy się dla Ciebie czas, wybierz sokowirówkę. Pamiętaj jednak, że podczas wyciskania sok jest podgrzewany, co powoduje utratę części witamin – szczególnie witaminy C. Jeśli więc chcesz zachować bogaty skład soku owocowego – zdecyduj się na wyciskarkę do owoców wolnoobrotową. Osiąga ona prędkość jedynie 50 obrotów na minutę. To powoduje, że nie podnosi temperatury wyciskanego soku i zachowuje większą ilość witaminy C z wyciskanych owoców.
Szczególnie polecamy wyciskarki Kuvings. Są to urządzenia renomowanej marki o wysokiej jakości wykonania. Modelem cieszącym się największą popularnością jest wyciskarka Kuvings Evo820 PLUS. Ma ona szeroki otwór wlotowy. Dzięki temu nie musisz kroić na małe kawałki owoców, zanim włożysz je do wyciskarki. Przyspiesza to cały proces wyciskania soku. Urządzenie wyposażone jest w zestaw filtrów do soków klarownych i gęstych. Ponadto za jego pomocą możesz zrobić także owocowe sorbety – co jest doskonałą propozycją na lato.
Nieco tańszym modelem, lecz równie skutecznym, jest wyciskarka Kuvings B6000+. Kupując ją w naszym sklepie, otrzymasz książkę z przepisami na pyszne soki w prezencie. Wyciskarki marki Kuvings cenione są także za łatwość obsługi i czyszczenia. Poszczególne elementy możesz myć w zmywarce.
Soki z wyciskarki wolnoobrotowej są smaczniejszą i zdrowszą alternatywą dla gotowych soków w kartonie. Dzięki jednemu urządzeniu możesz dostarczyć sobie i bliskim cennych witamin i minerałów. Pysznym napojem urozmaicisz także swój codzienny jadłospis.