Jak zrobić sok z kapusty?

2022-01-13
Jak zrobić sok z kapusty?

Kapusta jest warzywem niedocenianym, o właściwościach uzdrawiających i regenerujących. Można ją spożywać na różne sposoby – w formie gotowanej, kiszonej lub surowej. Jak zrobić sok z kapusty i jak wpływa on na organizm?

Sok ze świeżej kapusty – dlaczego warto go pić?

Wiele osób, które na co dzień zmagają się z nadwagą, bólami lub stanami zapalnymi sięga po sok ze świeżej kapusty. Właściwości płynu, pozyskiwanego z kapuścianych liści, znano już tysiące lat temu. Lista dobroczynnych działań soku z kapusty jest imponująca:

  • oczyszcza on cały organizm, usuwa trucizny, złogi i wolne rodniki,
  • wykazuje właściwości antyrakowe,
  • obniża ciśnienie krwi,
  • stymuluje pracę układu trawiennego, krwionośnego i odpornościowego,
  • wzmacnia skórę,
  • obniża poziom cholesterolu LDL.

Kapusta świeża jest źródłem witamin z grupy B, takich jak: pirydoksyna (B6), ryboflawina (B2), kwas pantotenowy (B5), inozytol, a także choliny, witaminy C, E, K, U oraz kwasu foliowego. W soku z kapusty surowej znajdują się również pokłady: siarki, potasu, magnezu, manganu, molibdenu i żelaza, odpowiedzialnych za zachowanie wewnętrznej równowagi organizmu. Szklanka świeżego soku kapuścianego świetnie nawadnia, dodaje energii i poprawia koncentrację.

Jak zrobić sok ze świeżej kapusty?

Jeszcze kilka dekad temu uzyskanie jednej porcji soku z warzyw kapustowatych było czynnością niezwykle czasochłonną i nieopłacalną. Dziś istnieje bardzo prosty sposób na to, jak zrobić sok z kapusty świeżej w kilka chwil. Całą zieloną lub modrą główkę można opracować w kilka minut – służy do tego wolnoobrotowa wyciskarka do soków, urządzenie, dzięki któremu sok nie utlenia się i zachowuje wszystkie właściwości odżywcze.

W jaki sposób przygotować kapustę świeżą do obróbki w wyciskarce wolnoobrotowej? Metoda jest bardzo prosta, wystarczy bowiem pokroić warzywo na mniejsze części tak, by kawałki bez trudu wchodziły do otworu, a następnie po kolei umieszczać w podajniku urządzenia. Uzyskany w ten sposób sok najlepiej wypić od razu, na czczo.

Sok z białej kapusty – przepis

Świeże kapuściane liście są bardzo jędrne, pełne wody i substancji odżywczych, jednak ich smak bywa mdły i mało wyrazisty. Jak zrobić sok z kapusty, by smakował dobrze i zapewniał uczucie sytości? Warto łączyć różne gatunki warzyw i owoców. Do gotowego soku z kapusty można dodać inne soki: z borówki, maliny, jagód, marchwi lub buraka czerwonego, które doskonale uzupełniają walory smakowe naturalnego napoju.

Jeśli sok z wyciskarki wolnoobrotowej jest zbyt gęsty, wystarczy do niego dolać około 100-200 ml wody niegazowanej. Istnieje też inny, prosty sposób, jak urozmaicić sok ze świeżej kapusty białej i zmienić jego smak. W tym celu można sięgnąć po jabłka, gruszki, cytrusy: limonkę, cytrynę, grejpfruty oraz świeże zioła: natkę pietruszki, bazylię, lubczyk. Miłośnicy słodkich smaków dodają też do porcji soku niewielką łyżeczkę miodu pszczelego.

Kapusta kiszona – właściwości soku

Kapusta świeża ma charakterystyczny, słodkawy smak i działa na organizm jak naturalna tarcza ochronna. Równie dobry i wartościowy jest produkt, pozyskiwany w procesie kwaszenia. Jakie są najważniejsze, prozdrowotne właściwości soku z kiszonej kapusty? Zawiera on kwas mlekowy, czyli naturalny probiotyk, który wzmacnia żołądek, wątrobę, trzustkę, jelito cienkie i grube.

W soku z kiszonej kapusty są witaminy B, A, K, C i E, a także minerały: potas, żelazo, sód, fosfor i magnez. Dzięki zawartości tych składników kwaśny sok kapuściany działa wszechstronnie:

  • oczyszcza ciało, reguluje trawienie, ułatwia wchłanianie substancji odżywczych,
  • dodaje energii,
  • usprawnia działanie mózgu, układu odpornościowego, mięśni, stawów,
  • wzmacnia zęby i kości,
  • uspokaja.

Soki, pozyskiwane z kiszonej kapusty białej, są doskonałym orężem w walce ze stresem, bezsennością, nadwagą i depresją. To także cenne źródło wysokiej jakości elektrolitów, niezbędnych dla osób odchudzających się lub intensywnie uprawiających sport.

Jak przygotować sok z kiszonej kapusty?

Obecnie na rynku dostępne są gotowe soki z kapusty kiszonej butelkowane. Często jednak są one niskiej jakości, zawierają znaczne ilości sztucznych dodatków oraz soli. Alternatywą dla gotowych wyrobów są własne kwaszonki. Jak zrobić sok z kiszonej kapusty w domowym zaciszu? Oto 2 przepisy w kilku krokach.

Przepis 1: Sok na bazie kiszonki:

  1. Do wyciskarki wolnoobrotowej wystarczy włożyć kolejno: kapustę kiszoną (kupioną lub domową) oraz – do smaku: marchew albo kilka soczystych jabłek,
  2. Zebrany sok po schłodzeniu jest gotowy do bezpośredniego spożycia.

Przepis 2: Kiszonka z kapusty świeżej:

  1. Sok ze świeżo wyciśniętej kapusty białej powinien trafić do wyparzonego, szklanego słoika lub butelki.
  2. Do każdej porcji soku wystarczy wsypać niewielką ilość soli kamiennej.
  3. Wypełnione sokiem naczynie trzeba zakręcić (lub zakryć), a następnie odłożyć w ciemne, ciepłe miejsce o temperaturze pokojowej.
  4. Po 3-4 dniach leżakowania sok nadaje się do konsumpcji.

Amatorzy kiszonek mogą również przygotowywać sobie większe partie soków w butelkach. Własnoręcznie wyprodukowany probiotyk wzmacnia i ożywia w pracy, delegacji i na uczelni.

Pokaż więcej wpisów z Styczeń 2022
pixel