Jak zrobić sok z kapusty?

Kapusta jest warzywem niedocenianym, o właściwościach uzdrawiających i regenerujących. Można ją spożywać na różne sposoby – w formie gotowanej, kiszonej lub surowej. Jak zrobić sok z kapusty i jak wpływa on na organizm?
Sok ze świeżej kapusty – dlaczego warto go pić?
Wiele osób, które na co dzień zmagają się z nadwagą, bólami lub stanami zapalnymi sięga po sok ze świeżej kapusty. Właściwości płynu, pozyskiwanego z kapuścianych liści, znano już tysiące lat temu. Lista dobroczynnych działań soku z kapusty jest imponująca:
- oczyszcza on cały organizm, usuwa trucizny, złogi i wolne rodniki,
- wykazuje właściwości antyrakowe,
- obniża ciśnienie krwi,
- stymuluje pracę układu trawiennego, krwionośnego i odpornościowego,
- wzmacnia skórę,
- obniża poziom cholesterolu LDL.
Kapusta świeża jest źródłem witamin z grupy B, takich jak: pirydoksyna (B6), ryboflawina (B2), kwas pantotenowy (B5), inozytol, a także choliny, witaminy C, E, K, U oraz kwasu foliowego. W soku z kapusty surowej znajdują się również pokłady: siarki, potasu, magnezu, manganu, molibdenu i żelaza, odpowiedzialnych za zachowanie wewnętrznej równowagi organizmu. Szklanka świeżego soku kapuścianego świetnie nawadnia, dodaje energii i poprawia koncentrację.
Jak zrobić sok ze świeżej kapusty?
Jeszcze kilka dekad temu uzyskanie jednej porcji soku z warzyw kapustowatych było czynnością niezwykle czasochłonną i nieopłacalną. Dziś istnieje bardzo prosty sposób na to, jak zrobić sok z kapusty świeżej w kilka chwil. Całą zieloną lub modrą główkę można opracować w kilka minut – służy do tego wolnoobrotowa wyciskarka do soków, urządzenie, dzięki któremu sok nie utlenia się i zachowuje wszystkie właściwości odżywcze.
W jaki sposób przygotować kapustę świeżą do obróbki w wyciskarce wolnoobrotowej? Metoda jest bardzo prosta, wystarczy bowiem pokroić warzywo na mniejsze części tak, by kawałki bez trudu wchodziły do otworu, a następnie po kolei umieszczać w podajniku urządzenia. Uzyskany w ten sposób sok najlepiej wypić od razu, na czczo.
Sok z białej kapusty – przepis
Świeże kapuściane liście są bardzo jędrne, pełne wody i substancji odżywczych, jednak ich smak bywa mdły i mało wyrazisty. Jak zrobić sok z kapusty, by smakował dobrze i zapewniał uczucie sytości? Warto łączyć różne gatunki warzyw i owoców. Do gotowego soku z kapusty można dodać inne soki: z borówki, maliny, jagód, marchwi lub buraka czerwonego, które doskonale uzupełniają walory smakowe naturalnego napoju.
Jeśli sok z wyciskarki wolnoobrotowej jest zbyt gęsty, wystarczy do niego dolać około 100-200 ml wody niegazowanej. Istnieje też inny, prosty sposób, jak urozmaicić sok ze świeżej kapusty białej i zmienić jego smak. W tym celu można sięgnąć po jabłka, gruszki, cytrusy: limonkę, cytrynę, grejpfruty oraz świeże zioła: natkę pietruszki, bazylię, lubczyk. Miłośnicy słodkich smaków dodają też do porcji soku niewielką łyżeczkę miodu pszczelego.
Kapusta kiszona – właściwości soku
Kapusta świeża ma charakterystyczny, słodkawy smak i działa na organizm jak naturalna tarcza ochronna. Równie dobry i wartościowy jest produkt, pozyskiwany w procesie kwaszenia. Jakie są najważniejsze, prozdrowotne właściwości soku z kiszonej kapusty? Zawiera on kwas mlekowy, czyli naturalny probiotyk, który wzmacnia żołądek, wątrobę, trzustkę, jelito cienkie i grube.
W soku z kiszonej kapusty są witaminy B, A, K, C i E, a także minerały: potas, żelazo, sód, fosfor i magnez. Dzięki zawartości tych składników kwaśny sok kapuściany działa wszechstronnie:
- oczyszcza ciało, reguluje trawienie, ułatwia wchłanianie substancji odżywczych,
- dodaje energii,
- usprawnia działanie mózgu, układu odpornościowego, mięśni, stawów,
- wzmacnia zęby i kości,
- uspokaja.
Soki, pozyskiwane z kiszonej kapusty białej, są doskonałym orężem w walce ze stresem, bezsennością, nadwagą i depresją. To także cenne źródło wysokiej jakości elektrolitów, niezbędnych dla osób odchudzających się lub intensywnie uprawiających sport.
Jak przygotować sok z kiszonej kapusty?
Obecnie na rynku dostępne są gotowe soki z kapusty kiszonej butelkowane. Często jednak są one niskiej jakości, zawierają znaczne ilości sztucznych dodatków oraz soli. Alternatywą dla gotowych wyrobów są własne kwaszonki. Jak zrobić sok z kiszonej kapusty w domowym zaciszu? Oto 2 przepisy w kilku krokach.
Przepis 1: Sok na bazie kiszonki:
- Do wyciskarki wolnoobrotowej wystarczy włożyć kolejno: kapustę kiszoną (kupioną lub domową) oraz – do smaku: marchew albo kilka soczystych jabłek,
- Zebrany sok po schłodzeniu jest gotowy do bezpośredniego spożycia.
Przepis 2: Kiszonka z kapusty świeżej:
- Sok ze świeżo wyciśniętej kapusty białej powinien trafić do wyparzonego, szklanego słoika lub butelki.
- Do każdej porcji soku wystarczy wsypać niewielką ilość soli kamiennej.
- Wypełnione sokiem naczynie trzeba zakręcić (lub zakryć), a następnie odłożyć w ciemne, ciepłe miejsce o temperaturze pokojowej.
- Po 3-4 dniach leżakowania sok nadaje się do konsumpcji.
Amatorzy kiszonek mogą również przygotowywać sobie większe partie soków w butelkach. Własnoręcznie wyprodukowany probiotyk wzmacnia i ożywia w pracy, delegacji i na uczelni.