Jak zrobić musztardę w blenderze? 5 prostych przepisów

2022-10-21
Jak zrobić musztardę w blenderze? 5 prostych przepisów

Do kanapek, mięsa i dipów – musztarda ma wiele zastosowań, a jej smak potrafi podkręcić walory niejednego dania. Ale jak przygotować domową musztardę, która będzie smaczna, aromatyczna i przede wszystkim gładka? Z pomocą przychodzą nowoczesne rozwiązania i blendery kielichowe, które pomogą nam stworzyć idealny musztardowy dodatek!

Kupna musztarda nie zawsze spełni nasze wymagania. Jedna jest za ostra, druga za delikatna, a w trzeciej przeszkadzać nam może jej konsystencja lub dodatki. By zatem w pełni zadowolić swoje kubki smakowe, warto przygotować ją samemu. Jak zrobić musztardę krok po kroku? Przedstawiamy aż 5 sprawdzonych przepisów!

Musztarda – przepis tradycyjnie klasyczny

Wbrew pozorom musztarda nie jest skomplikowana do przygotowania, a blender kielichowy znacząco przyspieszy nam pracę.

Składniki na tradycyjną, delikatną musztardę:

  • Biała gorczyca – 6 łyżek,
  • ocet jabłkowy – 6 łyżek,
  • woda – ⅓ szklanki,
  • cukier i sól – wedle uznania, dla smaku.

Krok 1. Gorczycę zlej wrzątkiem, a następnie odcedź i włóż do małego garnuszka.

Krok 2. Zalej ziarna gorczycy octem jabłkowym i połową porcji przygotowanej wcześniej wody. Przykryj garnek i odłóż na kilka godzin w chłodne miejsce.

Krok 3. Zawartość garnuszka przełóż do blendera, zalej pozostałą wodą i dodaj przyprawy, a następnie zblenduj całość.

Krok 4. Długość blendowania zależy od Ciebie i Twoich oczekiwań. Im dłużej miksujesz, tym musztarda robi się coraz gładsza, o lekkiej konsystencji.

Krok 5. Przełóż gotową musztardę do słoiczka. Gotowe!

Ważne: Musztardę przechowuj w lodówce.

Musztarda domowa ze smakiem!

Musztarda własnej roboty jest wyjątkowa, bo niepowtarzalna, dzięki czemu każde danie z jej udziałem będzie oryginalne. Nie musisz zatem poprzestawać na tradycyjnej wersji, a modyfikować ją i dostosowywać do potraw, z którymi chcesz ją podać. Niniejszy przepis dotyczy musztardy z posmakiem chrzanu, która nada się do wypieczonych golonek i grillowanych mięs. Zaczynamy!

Składniki na smakową (chrzanową) musztardę:

  • Biała gorczyca – 6 łyżek,
  • ocet jabłkowy – 6 łyżek,
  • mąka – 1 łyżka,
  • starty chrzan – 2 łyżki,
  • woda – ½ szklanki,
  • cukier i sól – wedle uznania, dla smaku.

Krok 1. Gorczycę zlej wrzątkiem, odcedź i przełóż do małego rondelka.

Krok 2. Zalej gorczycę octem, połową przygotowanej wody i przykryj rondelek. Pozostaw na całą noc w chłodnym miejscu.

Krok 3. Następnego dnia przełóż zawartość rondelka do kielicha blendera, a następnie pozostałe dodatki i zblenduj.

Krok 4. Przestań blendować, gdy uzyskasz idealną dla siebie konsystencję. Smacznego!

Przepis na musztardę na ostro

Kochasz dania z nutą pikanterii? Ten przepis Ci się spodoba!

  • Żółta gorczyca – 6 łyżek,
  • Brązowa gorczyca – 6 łyżek,
  • woda – 1 ½ szklanki,
  • sól – łyżeczka,
  • ocet winny – 3 łyżki.

Krok 1. Żółtą i brązową gorczycę zblenduj razem z solą.

Krok 2. Zmieloną gorczycę przesyp do dużej miski i zalej ją octem oraz wodą. Pozostaw na całą noc w lodówce.

Krok 3. Przełóż gotową musztardę do wyparzonego wcześniej słoiczka i przechowuj w lodówce. Smacznego!

Przepis na musztardę miodową

Dla wielbicieli słodkich smaków nie mogło zabraknąć przepisu na musztardę miodową, która świetnie uzupełni smak sosów, dipów czy dresingów.

Składniki na musztardę miodową

  • Biała gorczyca – 6 łyżek,
  • czarna gorczyca – 6 łyżek,
  • woda, wrzątek – ⅓ szklanki,
  • sól – łyżeczka,
  • ocet winny – 3 łyżki,
  • miód (najlepiej wielokwiatowy lub lipowy) – 3 łyżki.

Krok 1. Żółtą i brązową gorczycę zblenduj do uzyskania oczekiwanej grubości.

Krok 2. Zmieloną gorczycę przesyp do dużej miski, zalej ją octem, wrzątkiem, dodaj sól i wymieszaj.

Krok 3. Do częściowo gotowej masy dodaj miód i zamieszaj ponownie, do pełnego połączenia się składników.

Krok 4. Miskę przykryj ściereczką kuchenną i odłóż na 48 godzin w miejsce o temperaturze pokojowej.

Krok 5. Musztardę przełóż do wyparzonych wcześniej słoiczków i włóż do lodówki.

Krok 6. Po tygodniu, gdy musztarda już odpowiednio dojrzeje, jest gotowa do spożycia.

Przepis na musztardę Dijon

Jeśli wolisz unikać miodu i cukru, koniecznie sprawdź przepis na jedną z najzdrowszych musztard Dijon.

Składniki na musztardę Dijon

  • Biała gorczyca – 6 łyżek,
  • czarna gorczyca – 6 łyżek,
  • woda – ½ szklanki
  • sól – łyżeczka,
  • białe wino – 3 łyżki.

Krok 1. Oba rodzaje gorczycy zblenduj do uzyskania oczekiwanej przez siebie grubości. W przypadku Dijon możesz przygotować wersję gruboziarnistą, która nada się do polędwic i steków.

Krok 2. Gotową, zmieloną gorczycę przesyp do dużej miski, a następnie zalej ją wodą, dodaj sól i dokładnie wymieszaj.

Krok 3. Do masy dodaj białe wino – jego słodkość zależna jest od Ciebie – i zamieszaj ponownie, aż składniki w pełni się połączą, tworząc gęstą, ale zwartą masę.

Krok 4. Miskę przykryj ściereczką kuchenną i odłóż na 24 godziny w miejsce o temperaturze pokojowej, by mogła dojrzewać i pęcznieć.

Krok 5. Gotową musztardę przełóż do przygotowanych słoiczków i włóż do lodówki. Gotowe!

Bez względu, który przepis wybierzesz, możesz być pewny, że Twoja musztarda będzie w pełni naturalna, smaczna i wykonana z najlepszych, zdrowych składników!

Pokaż więcej wpisów z Październik 2022
pixel