Jak zrobić musztardę w blenderze? 5 prostych przepisów
Do kanapek, mięsa i dipów – musztarda ma wiele zastosowań, a jej smak potrafi podkręcić walory niejednego dania. Ale jak przygotować domową musztardę, która będzie smaczna, aromatyczna i przede wszystkim gładka? Z pomocą przychodzą nowoczesne rozwiązania i blendery kielichowe, które pomogą nam stworzyć idealny musztardowy dodatek!
Kupna musztarda nie zawsze spełni nasze wymagania. Jedna jest za ostra, druga za delikatna, a w trzeciej przeszkadzać nam może jej konsystencja lub dodatki. By zatem w pełni zadowolić swoje kubki smakowe, warto przygotować ją samemu. Jak zrobić musztardę krok po kroku? Przedstawiamy aż 5 sprawdzonych przepisów!
Musztarda – przepis tradycyjnie klasyczny
Wbrew pozorom musztarda nie jest skomplikowana do przygotowania, a blender kielichowy znacząco przyspieszy nam pracę.
Składniki na tradycyjną, delikatną musztardę:
- Biała gorczyca – 6 łyżek,
- ocet jabłkowy – 6 łyżek,
- woda – ⅓ szklanki,
- cukier i sól – wedle uznania, dla smaku.
Krok 1. Gorczycę zlej wrzątkiem, a następnie odcedź i włóż do małego garnuszka.
Krok 2. Zalej ziarna gorczycy octem jabłkowym i połową porcji przygotowanej wcześniej wody. Przykryj garnek i odłóż na kilka godzin w chłodne miejsce.
Krok 3. Zawartość garnuszka przełóż do blendera, zalej pozostałą wodą i dodaj przyprawy, a następnie zblenduj całość.
Krok 4. Długość blendowania zależy od Ciebie i Twoich oczekiwań. Im dłużej miksujesz, tym musztarda robi się coraz gładsza, o lekkiej konsystencji.
Krok 5. Przełóż gotową musztardę do słoiczka. Gotowe!
Ważne: Musztardę przechowuj w lodówce.
Musztarda domowa ze smakiem!
Musztarda własnej roboty jest wyjątkowa, bo niepowtarzalna, dzięki czemu każde danie z jej udziałem będzie oryginalne. Nie musisz zatem poprzestawać na tradycyjnej wersji, a modyfikować ją i dostosowywać do potraw, z którymi chcesz ją podać. Niniejszy przepis dotyczy musztardy z posmakiem chrzanu, która nada się do wypieczonych golonek i grillowanych mięs. Zaczynamy!
Składniki na smakową (chrzanową) musztardę:
- Biała gorczyca – 6 łyżek,
- ocet jabłkowy – 6 łyżek,
- mąka – 1 łyżka,
- starty chrzan – 2 łyżki,
- woda – ½ szklanki,
- cukier i sól – wedle uznania, dla smaku.
Krok 1. Gorczycę zlej wrzątkiem, odcedź i przełóż do małego rondelka.
Krok 2. Zalej gorczycę octem, połową przygotowanej wody i przykryj rondelek. Pozostaw na całą noc w chłodnym miejscu.
Krok 3. Następnego dnia przełóż zawartość rondelka do kielicha blendera, a następnie pozostałe dodatki i zblenduj.
Krok 4. Przestań blendować, gdy uzyskasz idealną dla siebie konsystencję. Smacznego!
Przepis na musztardę na ostro
Kochasz dania z nutą pikanterii? Ten przepis Ci się spodoba!
- Żółta gorczyca – 6 łyżek,
- Brązowa gorczyca – 6 łyżek,
- woda – 1 ½ szklanki,
- sól – łyżeczka,
- ocet winny – 3 łyżki.
Krok 1. Żółtą i brązową gorczycę zblenduj razem z solą.
Krok 2. Zmieloną gorczycę przesyp do dużej miski i zalej ją octem oraz wodą. Pozostaw na całą noc w lodówce.
Krok 3. Przełóż gotową musztardę do wyparzonego wcześniej słoiczka i przechowuj w lodówce. Smacznego!
Przepis na musztardę miodową
Dla wielbicieli słodkich smaków nie mogło zabraknąć przepisu na musztardę miodową, która świetnie uzupełni smak sosów, dipów czy dresingów.
Składniki na musztardę miodową
- Biała gorczyca – 6 łyżek,
- czarna gorczyca – 6 łyżek,
- woda, wrzątek – ⅓ szklanki,
- sól – łyżeczka,
- ocet winny – 3 łyżki,
- miód (najlepiej wielokwiatowy lub lipowy) – 3 łyżki.
Krok 1. Żółtą i brązową gorczycę zblenduj do uzyskania oczekiwanej grubości.
Krok 2. Zmieloną gorczycę przesyp do dużej miski, zalej ją octem, wrzątkiem, dodaj sól i wymieszaj.
Krok 3. Do częściowo gotowej masy dodaj miód i zamieszaj ponownie, do pełnego połączenia się składników.
Krok 4. Miskę przykryj ściereczką kuchenną i odłóż na 48 godzin w miejsce o temperaturze pokojowej.
Krok 5. Musztardę przełóż do wyparzonych wcześniej słoiczków i włóż do lodówki.
Krok 6. Po tygodniu, gdy musztarda już odpowiednio dojrzeje, jest gotowa do spożycia.
Przepis na musztardę Dijon
Jeśli wolisz unikać miodu i cukru, koniecznie sprawdź przepis na jedną z najzdrowszych musztard Dijon.
Składniki na musztardę Dijon
- Biała gorczyca – 6 łyżek,
- czarna gorczyca – 6 łyżek,
- woda – ½ szklanki
- sól – łyżeczka,
- białe wino – 3 łyżki.
Krok 1. Oba rodzaje gorczycy zblenduj do uzyskania oczekiwanej przez siebie grubości. W przypadku Dijon możesz przygotować wersję gruboziarnistą, która nada się do polędwic i steków.
Krok 2. Gotową, zmieloną gorczycę przesyp do dużej miski, a następnie zalej ją wodą, dodaj sól i dokładnie wymieszaj.
Krok 3. Do masy dodaj białe wino – jego słodkość zależna jest od Ciebie – i zamieszaj ponownie, aż składniki w pełni się połączą, tworząc gęstą, ale zwartą masę.
Krok 4. Miskę przykryj ściereczką kuchenną i odłóż na 24 godziny w miejsce o temperaturze pokojowej, by mogła dojrzewać i pęcznieć.
Krok 5. Gotową musztardę przełóż do przygotowanych słoiczków i włóż do lodówki. Gotowe!
Bez względu, który przepis wybierzesz, możesz być pewny, że Twoja musztarda będzie w pełni naturalna, smaczna i wykonana z najlepszych, zdrowych składników!