Jak zrobić kawę mrożoną z blendera? Przepisy

2022-06-29
Jak zrobić kawę mrożoną z blendera? Przepisy

Domowa mrożona kawa może być tak samo dobra, jak ta z kawiarni, a nawet lepsza. Zawsze można dodać do niej swoje ulubione składniki i dobrać idealne proporcje. Jak zrobić mrożoną kawę i jaki sprzęt do tego użyć? Przedstawiamy kilka pomysłów.

Jak zrobić dobrą kawę mrożoną?

W upalne dni nic tak nie orzeźwia jak mrożone napoje. Dzięki temu, że są zimne, bardzo szybko nas ochładzają. Dla wielu osób jednym z ulubionych mrożonych napojów jest mrożona kawa. Jak najbardziej można ją przygotować samemu i to w dosłownie kilka minut.

Jak zrobić mrożoną kawę w domowym zaciszu? Wystarczy dobrze połączyć ze sobą ulubione składniki. Idealnie sprawdzają się do tego blendery kielichowe, w których wszystko można dobrze wymieszać. W razie potrzeby można w nich też wygodnie skruszyć lód, dzięki czemu kawa mrożona w domu może nie tylko smakować, ale i wyglądać jak ta z kawiarni.

Blendery kielichowe mają różną moc. Szukając sprzętu do przygotowywania mrożonej kawy warto zadbać o to, żeby ta była dość duża. Najlepiej też poszukać modelu, który będzie miał szklany kielich, który od razu będzie pełnił rolę dzbanka.

Najlepsza kawa mrożona – przepisy

Na blogach czy w książkach kucharskich można znaleźć niejeden przepis na kawę mrożoną w blenderze. Można przygotować ją na samej wodzie, jak również na mleku - krowim, kokosowym czy migdałowym. Sama kawa jest napojem, do którego pasuje wiele dodatków, co sprzyja tworzeniu nowych wariacji.

Jak zrobić mrożoną kawę? Poniżej kilka inspirujących przepisów, które można modyfikować zmieniając proporcje czy same dodatki.

Domowa mrożona kawa z lodami

Kawa mrożona z blendera z ulubionymi lodami? Nie ma nic łatwiejszego. Wystarczy kilka składników i dobry blender.

Składniki:

  • 100 ml zaparzonej kawy
  • 150 ml mleka
  • kilka kostek lodu
  • gałka ulubionych lodów
  • mięta do dekoracji

Przygotowanie:

Do blendera wrzuć kostki lodu. Następnie wlej kawę i mleko. Całość krótko zmiksuj i przelej do wysokiej szklanki. Na wierzch dodaj gałkę lodów. Najlepiej sprawdzą się takie, które mają w składzie prawdziwą śmietankę. Całość udekoruj listkami świeżej mięty.

Kawa mrożona w domu z sosem czekoladowym

To przepis dla tych, którzy zastanawiają się jak zrobić mrożoną kawę o smaku czekoladowym. Dzięki kilku dodatkom ten jest bardzo wyczuwalny.

Składniki:

  • 100 ml zaparzonej kawy
  • 250 ml mleka
  • kilka kostek lodu
  • sos czekoladowy
  • bita śmietana
  • 2 kostki czekolady mlecznej
  • szczypta kakao do dekoracji

Przygotowanie:

Podobnie jak w poprzednim przepisie, na początku w blenderze zmiksuj lód, kawę i mleko. Wewnętrzne ścianki szklanki i dno polej sosem czekoladowym. W zależności od tego jak słodkie lubisz napoje, możesz użyć go więcej lub mniej. Przelej do niej przygotowaną bazę. Następnie całość wykończ bitą śmietaną. Ułóż na niej czekoladę, a całość posyp jeszcze szczyptą kakao.

Domowa mrożona kawa o smaku karmelowym

To przepis na kawę mrożoną w blenderze dla wszystkich tych, którzy kochają karmel. Można przygotować ją w dosłownie 5 minut.

Składniki:

  • 100 ml zaparzonej kawy
  • 150 ml mleka
  • kilka kostek lodu
  • 2 łyżki masy kajmakowej
  • bita śmietana
  • gęsty sos karmelowy
  • karmelki do dekoracji

Przygotowanie:

Do blendera przelej mleko i masę kajmakową. Całość zmiksuj. Do wysokiej szklanki włóż kostki lodu. Zalej je kawą, a następnie wcześniej wymieszanym mlekiem z kajmakiem. Na wierzch dodaj trochę bitej śmietany i gęsty sos karmelowy. Taką mrożoną kawę możesz dodatkowo udekorować ulubionymi karmelkami.

Kawa mrożona domowa z nutą cynamonową

Kawa domowa mrożona wcale nie musi być nudna. Można ją nieco podkręcić dodając syrop cynamonowy.

Składniki:

  • 100 ml zaparzonej kawy
  • 150 ml mleka
  • kilka kostek lodu
  • syrop cynamonowy
  • szczypta cynamonu w proszku
  • bita śmietana
  • laska cynamonu do dekoracji

Przygotowanie:

W blenderze skrusz kilka kostek lodu. Przełóż je do wysokiej szklanki. Następnie zmiksuj w nim kawę z mlekiem, syropem cynamonowym i odrobiną cynamonu. Tak przygotowaną bazą zalej skruszony lód. Na wierzch dodaj solidną porcję bitej śmietany. Ułóż na niej laskę cynamonu do dekoracji. Całość możesz dodatkowo oprószyć cynamonem w proszku.

Kawa mrożona z blendera z mlekiem kokosowym

To przepis na kawę mrożoną w blenderze dla tych, którzy są weganami albo nie tolerują laktozy. Jego bazą jest kawa oraz mleko kokosowe.

Składniki:

  • 100 ml zaparzonej kawy
  • 150 ml mleka kokosowego
  • kilka kostek lodu
  • syrop czekoladowy

Przygotowanie:

W kielichu blendera rozkrusz lód. Przesyp go do szklanki. Po ściankach naczynia polej sosem czekoladowym tak, żeby stworzyły się na nich ciemne zacieki. W blenderze zmiksuj kawę z mlekiem kokosowym (możesz użyć również mleka migdałowego). Całość przelej do wcześniej przygotowanego naczynia.

Domowa mrożona kawa to naprawdę łatwizna. Do jej przygotowania są potrzebne składniki, które z reguły są łatwo dostępne, i blender. Całość nie powinna zająć więcej niż kilka minut i to już ze sprzątaniem. Blendery kielichowe czyści się ekspresowo, a w dodatku można wykorzystać je również przy robieniu innych koktajli.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel