Jak uzupełnić niedobory witamin w organizmie?

2020-09-16
Jak uzupełnić niedobory witamin w organizmie?
Witaminy pełnią kluczowe role w prawidłowym funkcjonowaniu naszego organizmu. Chociaż z założenia wszyscy powinniśmy bez problemu dostarczać wszystkich niezbędnych witamin ze zróżnicowanej diety, niestety nie zawsze jest to łatwe w wykonaniu. Na poziom witamin wpływa wiele czynników, jak coraz gorsza jakość produktów, które jemy, ale również pora roku. Na niedobory witamin jesteśmy szczególnie narażeni jesienią, kiedy to nasze ciała muszą walczyć z szalejącymi wirusami oraz dostosowywać się do dużo mniejszej ilości słońca. Jak rozpoznać i jak uzupełnić witaminy w organizmie?

Naturalne witaminy a suplementy diety

Nie ma wątpliwości, że naturalne źródło witamin zawsze będzie dla nas lepsze niż sztuczny suplement diety zakupiony w aptece. Suplementy dużo gorzej się wchłaniają, a przy okazji dostarczają do naszego organizmu inne niepotrzebne substancje (np. surowce, z których wykonane są powłoki tabletek). Jak więc najprościej dostarczyć sobie bomby witaminowej każdego dnia? Odpowiedzi są dwie: z jednej powinniśmy wybierać wyłącznie produkty wysokiej jakości (czyli jakościowe ryby, jaja czy podroby), a z drugiej wspomagać się naturalnymi sokami z owoców i warzyw (to jest szczególnie istotne dla osób na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej). Jak najlepiej przygotować takie soki? Wśród najpopularniejszych sposobów na wyciskanie są sokowirówki. Niestety podczas takiej produkcji soków, temperatura znacznie się podwyższa, przez co wiele witamin po prostu ginie, zanim trafi do naszych żołądków. Lepszym pomysłem są wyciskarki do soków wolnoobrotowe. Wyciskają soki, pracując w niskich temperaturach, więc pozwalają nam dostarczać wszystko to, co w owocach i warzywach najlepsze. Jak więc szybko uzupełnić niedobory podstawowych witamin bez korzystania ze sztucznych suplementów?

Witamina C

Witamina C zwiększa odporność, chroni nas przed toksynami i działaniem wolnych rodników. Jej poziom błyskawicznie spada w momencie stresu, podczas infekcji lub stanów zapalnych. Niedobór witaminy C powoduje przemęczenie, częste przeziębienia, a nawet bóle mięśni. W witaminę C obfitują owoce cytrusowe, natka pietruszki, a także czerwone warzywa, takie jak papryka czy pomidory. Wrzuć kilka papryk i pomidorów do wyciskarki do warzyw i wypij taki sok natychmiast po przygotowaniu (witamina C jest wrażliwa na działanie tlenu). Warto pić taką mieszankę każdego dnia, szczególnie w okresie jesienno-zimowym.

Witamina A

Niewielki niedobór witaminy A objawia się szczególnie na widocznym pogorszeniu stanu naszej skóry, włosów i paznokci. Jeśli więc dostrzegasz u siebie takie objawy, bardzo możliwe, że spadł Ci poziom właśnie witaminy A. Jej głównym źródłem jest nabiał oraz jaja. Warto jednak wzbogacić swoją dietę w świeże owoce, które również obfitują w potężne ilości tej witaminy. Szybkim sposobem na piękną skórę oraz włosy jest picie soku z wyciśniętych moreli, brzoskwiń, śliwek, marchewki oraz wiśni. Do takiego soku dodaj kroplę oleju lnianego lub kokosowego (witamina A rozpuszcza się w tłuszczach). Wybierając sprzęt, decyduj się na wyciskarki do owoców – witamina A jest bardzo wrażliwa na temperatury!

Witaminy z grupy B

Witaminy z grupy B oddziałują na cały nasz organizm: na układ sercowo-naczyniowy, mięśnie, skórę, nerwy i narządy wewnętrzne. Pierwszą oznaką niedoboru tych witamin może być obniżenie nastroju, zajady, łuszczenie się skóry, spadek koncentracji bądź wypadanie włosów. Jakie są najlepsze źródła witamin z grupy B? Witaminę B1 znajdziemy przede wszystkim w orzechach i jagodach, B2 w warzywach liściastych, B3 w mięsie i owocach jagodowych, B5 w rybach i grzybach, B6 w marchwi i kapuście, B7 w jajach, B8 w owocach cytrusowych, B9 w zielonych warzywach, a B12 w owocach morza i wątróbce. By zapewnić sobie prawidłowy poziom tych witamin, warto zadbać więc o zbilansowaną dietę. Dla uzupełnienia niektórych witamin z grupy B dobrze będzie wspomóc się świeżymi sokami. Wrzuć do wyciskarki do warzyw garść szpinaku, szklankę jagód, jednego grejpfruta, marchew lub kilka liści kapusty, a taki zastrzyk witamin uzupełni Twój poziom witamin B1, B2, B3, B6, B8 oraz B9.

Witamina E

Nazywana witaminą młodości witamina E pełni szereg funkcji zapobiegających przedwczesnemu starzeniu się organizmu. Działa antyoksydacyjnie, naturalnie obniża poziom cholesterolu, zapobiega zawałowi serca, wzmacnia kości oraz cebulki włosów. Co więcej, jest też konieczna do prawidłowego działania układu rozrodczego. Gdzie naturalnie szukać witaminy E? Źródłem tej witaminy są przede wszystkim rośliny liściaste: sałata, szpinak oraz kapusta. Duże ilości witaminy E znajdziesz też w malinach, jeżynach, jagodach i marchwi. Jeśli nie jesteś fanem surowych zielonych warzyw liściastych, wrzuć niewielką garść do wyciskarki do owoców i warzyw, a do smaku dodaj ulubione owoce jagodowe, jedną marchewkę. „Zabicie” smaku warzyw oraz ogromna porcja witaminy E gwarantowane!

Naturalne sposoby na zwalczanie niewielkich i tymczasowych niedoborów witamin w organizmie zawsze będą bezpieczniejsze niż te chemiczne (szczególnie jeśli dobierasz suplementy bez konsultacji z lekarzem). Zwróć jednak uwagę na to, które z witamin rozpuszczają się w tłuszczach oraz pamiętaj, że większość z nich ginie pod wpływem temperatury. Jeśli więc chcesz spożywać owoce i warzywa w postaci płynnej, sięgaj po wyciskarki do soków wolnoobrotowe.
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel