Jak skutecznie przyswajać witaminę C z warzyw i owoców?

2022-06-13
Jak skutecznie przyswajać witaminę C z warzyw i owoców?

Kwas askorbinowy, czyli popularna witamina C, to związek o wyjątkowych właściwościach antyoksydacyjnych. Jest niezastąpiona podczas walki z infekcjami, ponieważ wpływa korzystnie na obniżenie stanów zapalnych, a także przyczynia się do podniesienia naszej naturalnej odporności. Czy wiesz, w jaki sposób naturalnie dostarczać witaminę C w codziennej diecie? Sprawdź, po które owoce i warzywa warto sięgnąć!

Witamina C – dlaczego musimy o niej pamiętać?

Podobnie jak w przypadku witamin z grupy B, czy witaminy A w postaci beta-karotenu, również witamina C należy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie, co oznacza, że nasz organizm nie ma możliwości ich magazynowania. Kwas askorbinowy musimy zatem dostarczać regularnie i w odpowiednich dawkach. Dlatego właśnie tak ogromną rolę w naszej codziennej diecie odgrywają świeże warzywa i owoce bogate w witaminę C. Warto pamiętać, że przyczynia się ona m.in. do:

  • zwiększenia metabolizmu lipidów,
  • ochrony przed negatywnym działaniem wolnych rodników,
  • właściwej produkcji kolagenu,
  • szybszego gojenia się ran i siniaków,
  • poprawienia kondycji ścian naczyń włosowatych,
  • lepszego przyswajania żelaza,
  • podniesienia sprawności komórek odpornościowych,
  • ochrony przed wieloma chorobami jak m.in. zaćma, niedokrwistość serca, a nawet chorobami nowotworowymi.

Kwas askorbinowy naturalnie występuje w produktach pochodzenia roślinnego. Jego największe ilości znaleźć możemy przede wszystkim w owocach dzikiej róży, owocach cytrusowych i jagodowych, a także w warzywach takich jak zielona pietruszka, papryka, pomidory, ziemniaki, czy chrzan. Z kolei w produktach pochodzenia zwierzęcego występuje w bardzo znikomych ilościach.

Witamina C w organizmie – jaka jest jej rola?

Regularne przyswajanie witamin, zwłaszcza tych rozpuszczalnych w wodzie ma ogromny wpływ na ogólną kondycję naszego zdrowia. Ponieważ nasz organizm nie ma zdolności ich magazynowania, musimy pamiętać o systematyce, a także właściwym dawkowaniu. Witamina C bierze udział w wielu niezwykle istotnych dla organizmu procesach metabolicznych, do których zaliczyć możemy przemianę tłuszczów, białek oraz węglowodanów, a także syntezę erytrocytów, hemoglobiny i niektórych hormonów.

Co więcej, kwas askorbinowy odgrywa również bardzo ważną rolę w procesie powstawania tkanki łącznej, będącej spoiwem dla innych tkanek występujących w naszym organizmie, a także w znaczącym stopniu usprawnia transport składników pomiędzy nimi. Ponadto:

  • stymuluje syntezę kolagenu,
  • obniża ciśnienie we krwi,
  • reguluje stężenie glukozy we krwi,
  • wpływa korzystnie na przemianę i syntezę cholesterolu, a nawet na obniżenie złego i podwyższenie poziomu dobrego cholesterolu,
  • hamuje odkładanie się cholesterolu w ścianach naczyń krwionośnych.

Warto również pamiętać, że regularne przyswajanie witaminy C np. poprzez spożywanie bogatych w nią warzyw i owoców obniża zagrożenie zachorowań na choroby serca, zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru, a nawet zapobiega nowotworom.

Które owoce i warzywa zawierają najwięcej witaminy C?

Aby zadbać o właściwy poziom kwasu askorbinowego w organizmie, niezbędny jest bogaty w warzywa i owoce jadłospis. Co zawiera najwięcej witaminy C? Podpowiadamy!

Witamina C w owocach

Naturalna witamina C występuje przede wszystkim w świeżych owocach. Wbrew powszechnej opinii to nie sok z cytryny zawiera jej największą ilość, a owoce dzikiej róży. Dla porównania w 100 gramach cytryny znajduje się ok. 50 mg witaminy C, z kolei w 100 gramach niektórych gatunków dzikiej róży znajduje się nawet do 3000 mg! Sporo kwasu askorbinowego znajdziemy również w czarnej porzeczce - od 150 do 300 mg na 100 gramów owoców. Dużo witaminy C zawiera również 100 gramów truskawek, nawet do 90 mg oraz kiwi - 84 mg.

W zestawieniu nie może zabraknąć również:

  • grejpfrutów - od 30 do 70 mg/100 g,
  • poziomek - ok. 58 mg/100 g,
  • pomarańczy - od 30 do 50 mg/100 g,
  • agrestu - ok. 28 mg/100 g,
  • malin - ok. 26.2 mg/100 g.

Warzywa bogate w witaminę C

Choć zdecydowanie najwięcej kwasu askorbinowego znajdziemy w owocach, również warzywa są jej cennym, naturalnym źródłem. Najwięcej witaminy C, bo aż 269 mg w 100 gramach znajdziemy w zielonej pietruszce. Duże ilości dostarcza również zielona i czerwona papryka - od 125 do 200 mg w 100 gramach oraz brukselka, w której znajdziemy od 65 do 145 mg witaminy C na 100 gram.

Gdzie jeszcze znaleźć witaminę C w warzywach?

  • Kalarepie - od 70 do 100 mg/100 g,
  • brokułach - od 65 do 150 mg/100 g,
  • kalafiorze - od 37 do 70 mg/100 g,
  • kapuście - od 35 do 70 mg/100 g,
  • szpinaku - od 40 do 84 mg/100 g.

Zdrowe koktajle owocowo-warzywne bogate w witaminę C

Doskonałym sposobem na regularne przyswajanie witamin, w tym oczywiście witaminy C są zdrowe smoothie i koktajle owocowo-warzywne. Ponadto odpowiednio skomponowane mieszanki soków i koktajli zadbają również o nasze dobre samopoczucie, odpowiednią ilość energii, a nawet wpłyną korzystnie na stan naszej cery i kondycję włosów!

Ponadto, przygotowanie zdrowej przekąski w postaci koktajli owocowo-warzywnych jest niezwykle proste i zajmuje zaledwie kilka minut. Niezbędny będzie oczywiście odpowiedni sprzęt jak np. blendery kielichowe, które bez problemu poradzą sobie z każdym warzywem i owocem. Zdrowe odżywianie można rozpocząć również od przygotowania świeżo wyciskanego soku, który zastąpi kolorowe, słodzone napoje serwowane często do śniadania lub obiadu. W tym przypadku z kolei niezastąpiona okaże się np. wyciskarka Kuvings, gwarantująca aksamitny, gładki i klarowny napój.

Sok, koktajl, a może bogaty w naturalną witaminę C shake owocowo-warzywny? Wybierz swój ulubiony sposób na doładowanie się witaminami i ciesz się doskonałym samopoczuciem i zdrowiem bez względu na porę roku!

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel