Hummus z blendera — jak go zrobić?

2022-11-03
Hummus z blendera — jak go zrobić?

Gładki, kremowy i wyborny w smaku — taki właśnie jest domowy hummus przygotowany w blenderze kielichowym. Jest zdrowy, wegański i uniwersalny w użyciu. Zarówno dzieci, jak i dorośli go uwielbiają! Co ma w sobie? Sezamową pastę tahini, cytrynę, czosnek, oliwę, no i cieciorkę. Ciecierzyca zawiera aż 25% białka o korzystnym składzie aminokwasowym, dlatego może z powodzeniem zastąpić mięso. Do tego, jest niesamowicie prosty w przygotowaniu! Dowiedz się, jak zrobić hummus z blendera w swoim domu i z jakimi produktami smakuje najlepiej!

Czym jest hummus?

Hummus to nic prostszego jak gładka pasta z ciecierzycy. Przywędrował do nas z bliskiego wschodu i ostatnio bardzo zyskał na popularności. Nic w tym dziwnego, gdyż nie dość, że jest bogato odżywczy, to podstawowy przepis jest na tyle uniwersalny, że można go przygotować w wielu smakach. Dodatkowo jest bardzo prosty w przygotowaniu! Pastę z ciecierzycy można jeść na wiele sposobów, dlatego cieszy się on wielką sławą w diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Przygotowanie hummusu w domu nie jest ani trudne, ani pracochłonne, gdyż wystarczy zblendować ze sobą wszystkie składniki. Gdy nie masz czasy na wcześniejsze namaczanie i gotowanie ciecierzycy, to ta z puszki również sprawdzi się doskonale! Czy jest coś prostszego?

Jak zrobić w blenderze hummus?

Najprostszy sposób na wykonanie domowej pasty z ciecierzycy to ten, gdzie nie musisz używać wielu urządzeń i brudzić naczyń. Za pomocą blendera kielichowego lub blendera ręcznego, łatwo, szybko i bez bałaganu zrobisz swój ulubiony hummus. Co jest potrzebne do zrobienia hummusu z blendera? Aby przygotować domowy hummus z blendera, wystarczy ugotowaną ciecierzycę, czy gotową z puszki, zblendować z tahini, czosnkiem, sokiem z cytryny, oliwą i dowolną mieszanką przypraw.

Wskazówki:

  1. Przed ugotowaniem, ciecierzycę należy zostawić do namoczenia na kilka godzin. Następnie dodaj do wody pół łyżeczki sody, która skróci czas gotowania jej do miękkości.
  2. Po ugotowaniu ciecierzycy należy ją całkiem wystudzić i odcedzić. Woda z ugotowanej ciecierzycy może być doskonałym zamiennikiem białka jaj w diecie wegańskiej.
  3. Przełóż cieciorkę do kielicha blendera i dodaj pozostałe składniki. Oczywiście, możesz go doprawić, jak chcesz i czym chcesz. Wszystko zmiksuj na jednolitą pastę z oliwą z oliwek i ciesz się smakiem!
  4. Gotowy hummus, możesz przetrzymywać w lodówce, zamknięty w szczelnym pudełku, nawet do tygodnia czasu.

Z jakich składników można zrobić hummus w blenderze?

Libańczycy mogą potraktować to jako kulinarną profanację, lecz na standardy europejskie, wymagana jest różnorodność smaków. Dlatego jego smaki są urozmaicone różnymi przyprawami, dodatkami, jak: suszone pomidory, pietruszka, oliwki czy pieczoną paprykę. Z kolei sama ciecierzyca jest zastępowana innymi strączkami, np. bobem i soczewicą.

Do przygotowania hummusu z soczewicy potrzebne Ci będą takie same składniki, jak poprzednio, dodając jeszcze cebulę, sok z limonki i kumin. Pastę też przygotować z burakiem i chrzanem. Chrzan nada ostrego i pikantnego smaku. Zblendowany w blenderze pieczony burak z dodatkiem przypraw urzeka swoim obłędnym smakiem i przyciąga wzrok swoim intensywnym różowym kolorem.

Do czego wykorzystać gotowy hummus?

Hummus to zwykły dodatek, tworzący niezwykłe połączenia smakowe. Ma wiele zastosowań i wiele wariantów smakowych. Można go podać jako pastę do warzyw, dodatek na kanapki, czy jako zamiennik dipu i sosu do mięsa, czy sałatki. Dla wielu osób jest to ważne element diety wegetariańskiej i wegańskiej.

Pomysły na wykorzystanie hummusu z blendera:

  • Pasta do smarowania pieczywa — do każdego rodzaju chleba i innych podobnych wypieków jak pita i lavash. Gładka pasta sprawdzi się zarówno sama, jak i jako smarowidło pod wędlinę, czy tofu.
  • Pasta do warzyw — pokrojone w słupki i podane z pastą sezamową świeże warzywa, takiej jak: papryka, ogórek, marchew, seler naciowy, cykoria, kalarepa, kalafior, czy rzodkiewka — to zdrowa i smaczna przekąska do filmu, czy na imprezę!
  • Chrupiące placki ziemniaczane — smakują idealnie z delikatnym hummusem i wędzonym łososiem, czy chrupiącymi ziarnami nasion.
  • Falafel — warzywne klopsiki, z kolendrą i ostrzejszymi przyprawami, smakują doskonale z kleksem hummusu.
  • Mięsa — praktycznie wszystkie rodzaje mięsa: wołowina, jagnięcina, cielęcina, baranina, wieprzowina oraz delikatny drób. Smakuje wyśmienicie zarówno na zimno, jak i na ciepło.
  • Grillowane dania — hummus jest świetnym dodatkiem smakowym do wszelkiego typu dań z grilla ogrodowego.
  • Sałatki — jest świetnym zamiennikiem innych dipów i sosów.
  • Makaron — zamiast sosu ze śmietany, czy pomidorów, użyj pasty z ciecierzycy prosto z blendera. Dzięki otrzymanej, kremowej konsystencji, będzie doskonałym uzupełnieniem dania makaronowego z tofu.
  • Ryby — idealnie pasuje do ryb pieczonych, smażonych, czy gotowanych.
  • Słodki deser — na słodko z owocami, daktylami, żurawiną, czy z owocem granatu i liściem mięty.

Jak widzisz, zrobienie domowego hummusu za pomocą blendera kielichowego, to sprawa równie prosta, jak przygotowanie soku z pomarańczy w wyciskarce do soków.

Na koniec, mała ciekawostka: podobno za ojca hummusu uważa się sułtana Saladyna, który wymyślił tę potrawę w czasie którejś z wypraw krzyżowych. Jednak nic nie byłoby w tym nadzwyczajnego, gdyby nie fakt, iż spór o pochodzenie hummusu toczy się do dziś! W roku 2008 Liban starał się wymóc na Unii Europejskiej, by hummus był uznawany powszechnie za ich potrawę narodową, a nie za izraelską. Inicjatywa ta jednak nie spowodowała żadnych rewolucji w postrzeganiu pasty z cieciorki, niemniej na pewno pasta z ciecierzycy wywarła duży wpływ na stosunki dyplomatyczne obu państw.

Pokaż więcej wpisów z Listopad 2022
pixel