Co można zrobić w blenderze kielichowym? 10 przepisów
Blendery kielichowe to w wielu domach podstawowy element wyposażenia kuchni. Coraz częściej parametry urządzeń są już tak wyśrubowane, że zbliżają się do sprzętu profesjonalnego wykorzystywanego przez sektor HoReCa. A to sprawia, że szybko i łatwo można przygotować ulubione dania nawet z twardych warzyw, ziaren czy ziół, co niewątpliwie otwiera katalog napojów oraz posiłków, jakie można przygotować w nowoczesnych blenderach.
Blender kielichowy – co można w nim zrobić?
Funkcjonalność najlepsze blendery kielichowe zawdzięczają bardzo dużej mocy, licznym akcesoriom oraz konstrukcji, która umożliwia zarówno maksymalne wykorzystanie różnorodnych składników, jak i uzyskanie jednolitej aksamitnej konsystencji. To dlatego potrawy z blendera to nie tylko koktajle czy smoothie, ale również szereg innych dań idealnych na co dzień i na specjalne okazje. To także świetna okazja, by zmienić nawyki żywieniowe oraz wprowadzić do diety więcej warzyw, owoców i cennych składników w różnorodnych formach.
Blendery kielichowe mają bardzo szerokie zastosowanie w kuchni, więc nic dziwnego, że chętnie sprawdzamy znane przepisy, ale także eksperymentujemy z nowymi daniami, ponieważ różnorodność w jadłospisie jest niezwykle ważna. Tym samym okazuje się, że zamiast kupować humus czy masło orzechowe, da się je zrobić samemu i zawsze jest się pewnym składu. To też rewelacyjny sprzęt do musów czy lodów. Jak widać, śniadanie, przekąski czy obiad z blendera mogą być codziennym standardem, a samo urządzenie będzie najlepszym rozwiązaniem dla rodzin i singli.
Poza miksowaniem oraz przecieraniem blendery kielichowe można wykorzystać do mielenia kawy, przygotowania deserów, zup kremów, ciast, purée oraz kruszenia lodu i rozdrabniania na przykład warzyw czy orzechów. Jedno urządzenie jest w stanie zastąpić wiele sprzętów, a sam mechanizm działania sprawia, że minimalizuje się straty wartościowych składników i uzyskuje się wyjątkowy smak. Zobacz, co można zblendować, aby przygotować ulubione dania. Poznaj dziesięć naszych propozycji na każdą okazję.
Blender kielichowy – przepisy
Niewątpliwie szybkie przepisy z blenderem to odpowiedź na tempo życia. Z nowoczesnym sprzętem i świeżymi składnikami sprawnie zrobisz to, na co masz ochotę.
Zupa krem na obiad
Pożywna zupa to świetny pomysł na lekki i pełnowartościowy posiłek obfitujący w warzywa. Wielu rodziców sięga po to danie, by przemycić zdrowe składniki w jadłospisie niejadków.
Przygotuj:
- litr bulionu warzywnego
- pół kilo warzyw – brokuły, szparagi, włoszczyzna, pomidory
- pół cebuli
- ząbek czosnku
- łyżeczkę soku z cytryny
- zioła, sól i pieprz
- oliwę z oliwek
Podsmaż posiekaną cebulę oraz czosnek, dodaj pokrojone warzywa i duś kilka minut na małym ogniu. Wlej bulion i gotuj przez kilka minut, a następnie przelej zupę do blendera i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Dopraw i udekoruj świeżymi ziołami.
Kotlety z czerwonej fasoli
To proste i smaczne danie idealne na obiad oraz spotkanie z przyjaciółmi. Świetna alternatywa mięsnej opcji, którą można podawać z różnymi składnikami i dipami.
Przygotuj:
- puszkę fasoli
- jajko
- bułkę tartą
- olej
- sól i pieprz, ostrą paprykę
Fasolę odsącz z zalewy i zblenduj na gładką masę. Dodaj jajko, bułkę tartą, pół łyżeczki ostrej papryki oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszaj całość, formuj kotlety i smaż na rozgrzanym oleju. Świetnie będą smakować z ziemniakami, ryżem, w bułce czy w tortilli w otoczeniu innych warzyw.
Włoskie pesto
Niewątpliwie śródziemnomorska kuchnia przyciąga intensywnymi smakami, ziołami, warzywami, ciekawymi połączeniami. Bez problemu można je przenieść do naszej strefy klimatycznej, urozmaicając jadłospis. Przykładem jest pesto.
Przygotuj:
- 25 g liści świeżej bazylii lub pietruszki, rukoli czy jarmużu
- 25 g prażonych na suchej patelni orzeszków piniowych lub innych
- ząbek czosnku
- 10 dkg startego parmezanu lub innego twardego sera
- 4 łyżki oliwy
- sól do smaku
Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj na gładki sos. Jeśli wolisz czuć kawałki orzechów, wystarczy skrócić czas blendowania. Sos następnie należy wymieszać z ugotowanym makaronem lub też dodać do mięsa. To idealny przepis na obiad lub kolację w stylu włoskim.
Domowy hummus
Jest świetną alternatywą serów czy wędlin, idealną warzywną pasta na kanapki, a także imprezową przekąską.
Przygotuj:
- puszkę ciecierzycy
- 4 łyżki pasty sezamowej Tahini
- łyżeczkę soku z cytryny
- ząbek czosnku
- łyżkę oliwy z oliwek
- łyżeczkę kminu rzymskiego
- sól i pieprz
Wystarczy odsączyć ciecierzycę z zalewy i zmiksować ją na gładką masę. Warto dodać kilka łyżek zalewy, by otrzymać jednolitą konsystencję. Następnie dodaj sok z cytryny, pastę Tahini, czosnek oraz oliwę z oliwek i ponownie zmiksuj. Dopraw do smaku i podawaj do kanapek lub warzyw pokrojonych w słupki.
Pasztet w wersji wege
Klasyczne pasztety to dodatek chętnie wybierany na śniadanie czy kolację. Coraz większym powodzeniem cieszą się natomiast warianty wegańskie i wegetariańskie, które bez problemu można przygotować w blenderze kielichowym.
Przygotuj:
- 3 duże marchewki
- inne ulubione warzywa – brokuł, szparagi, pieczarki, papryka
- 2 ząbki czosnku
- łyżkę soku z cytryny
- łyżkę miodu
- sól i pieprz, inne zioła oraz przyprawy
- łyżkę posiekanych orzechów włoskich
Warzywa pokroić i dusić na patelni do miękkości. Dodaj miód, sok z cytryny oraz przyprawy. Po ostudzeniu całość przełóż do blendera i zmiksuj na gładką masę. Wymieszaj ją z orzechami, przełóż do foremki i piecz przez godzinę w piekarniku rozgrzanym do 160°.
Jaglane placki z owocami
To rodzaj dania z blendera, które pokochają dzieci oraz dorośli i może być świetnym śniadaniem lub podwieczorkiem.
Przygotuj:
- szklankę ugotowanej kaszy jaglanej
- banana
- pół szklanki mleka
- jajko
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- pół łyżeczki cynamonu
- szczyptę sody oczyszczonej
- olej do smażenia
Zacznij od zblendowania kaszy jaglanej. Dodaj następnie cząstki banana, mąkę, mleko, jajko, cynamon i sodę oczyszczoną. Jeśli masz ochotę, możesz dosłodzić ciasto miodem lub syropem z daktyli. Całość zblenduj do uzyskania gładkiej masy. Usmaż placki i podawaj ze świeżymi owocami.
Lody dla ochłody
W najlepszej jakości blenderze bez problemu można zrobić lody, co jest idealną propozycją nie tylko na lato i nie tylko dla dzieci. W tym wypadku może nas ograniczać tylko wyobraźnia.
Przygotuj:
- dwa zamrożone banany
- pół szklanki mrożonych malin, jagód lub truskawek
- trzy łyżki śmietanki 30%
- miód lub cukier puder
Włóż do blendera zamrożone kawałki banana. Gdy masa będzie gładka, dodaj pozostałe owoce, wlej śmietankę i ewentualnie dosłódź całość. Miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji, podawaj od razu lub też włóż w pojemniku do zamrażarki na kilka chwil. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Zdrowe kulki na deser
Dużą popularnością cieszą się słodkie przekąski przygotowywane w domach. Są zdrowsze i mniej kaloryczne niż sklepowe produkty, a z pewnością zachwycać będą smakiem. Kulki mocy to też bomba witamin i mikro oraz makroelementów.
Przygotuj:
- pół szklanki wiórków kokosowych
- pół szklanki płatków owsianych
- dwie łyżki sezamu
- 8 świeżych daktyli
- ewentualnie miód, kakao lub karob
Zmiksuj w blenderze wiórki kokosowe, sezam i płatki owsiane. Dodaj daktyle oraz miód i miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Z masy ulep kulki, które można dodatkowo obtoczyć w zmielonych orzechach, kakao czy wiórkach z kokosa.
Masło orzechowe
To kultowe danie kuchni amerykańskiej, ale coraz częściej króluje na polskich stołach i jest ważnym składnikiem zdrowych potraw, szczególnie gdy nie dodamy do niego soli ani cukru.
Przygotuj:
- orzeszki ziemne lub laskowe, włoskie, brazylijskie, nerkowce, pistacje, migdały czy wiórki kokosa
Sam smak zależeć będzie od tego, po jakie orzechy sięgniemy. Przed blendowaniem należy obrać orzechy z łupin, włoskie wymagają namoczenia, migdały i laskowe usunięcia skórki. Głębszy aromat uzyskamy po uprażeniu orzechów na suchej patelni lub w piekarniku. Po wystudzeniu całość należy zblendować do uzyskania jednolitej konsystencji, choć niektórzy lubią wyczuwalne kawałki orzechów. Finalnie można do smaku dodać cynamon lub kakao.
Kultowa Margarita
Blender przyda się także na imprezie. Być może to właśnie ulubione drinki czy koktajle będą najlepszą motywacją, by sprawdzić funkcje urządzenia.
Przygotuj:
- 2 limonki
- 80 ml Tequili
- 40 ml likieru Cointreau
- kostki lodu
Zacznij od kostek lodu. Następnie do blendera dodaj sok z cytryny oraz alkohole i miksuj przez chwilę. Tak przygotowany drink podany z cząstką limonki czy listkiem mięty z pewnością zachwyci wszystkich gości.