5 sposobów, aby przemycić w diecie więcej warzyw i owoców

Warzywa i owoce są podstawą zbilansowanej diety. Wiele osób, a szczególnie dzieci niekoniecznie dają się jednak przekonać tym, że są one zdrowe i potrzebne, dlatego konieczne jest zastosowanie pewnych sztuczek, dzięki którym zdecydowanie chętniej spożywają je każdego dnia. Poznaj kilka sposobów na przemycenie warzyw i owoców do codziennego jadłospisu.
Warzywa jako zupa krem
Genialnym sposobem na wykorzystanie warzyw w przystępny sposób, jest ich miksowanie. W ten sposób może powstać zupa krem z wybranych produktów, która jest idealnym daniem zarówno na obiad, jak i lekką kolację. To nie tylko doskonały sposób na dostarczenie sobie witamin, ale również rozgrzanie organizmu jesienno-zimową porą.
Już kilka przepisów na zupę krem z blendera pomoże Ci wspaniale urozmaicić Twoją dietę. Możesz wykorzystać klasyczny bulion i wzbogacić go o kalafiora, cukinię, brokuła, pieczarki, czy cały zestaw tzw. białych warzyw, które są pełne wartościowych substancji odżywczych. Nawet klasyczna pomidorowa zyska nowych sympatyków, jeśli zamiast tradycyjnej formy zostanie przelana w blendery kielichowe, a następnie zmiksowana na gładko.
Jako zupa krem świetnie sprawdzą się również sezonowe plony, takie jak dynia, której przypisuje się działanie przeciwbakteryjne. Wystarczy ją obrać, pokroić w kostkę, dodać zeszkloną cebulę oraz kilka ziemniaków, a następnie zagotować z bulionem, czosnkiem, startym imbirem oraz odrobiną kurkumy. Gdy wszystkie elementy będą miękkie, można przystąpić do miksowania, wykorzystując blendery kielichowe, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Odżywczy koktajl z owoców lub warzyw
Równie świetnym rozwiązaniem na sporą bombę witamin, jest odżywczy koktajl wprowadzony w ramach jednego z posiłków. Można go wykonać zarówno z owoców typu truskawki, jagody, mango, czy kiwi, jak i warzyw takich jak szpinak, seler, burak, czy jarmuż, które zawierają przeciwutleniacze, a nawet oczyszczają organizm z toksyn.
Ich zaletą jest to, że są lekkostrawne, świetnie nawadniają, a przy okazji dodają energii i mogą wspomagać odchudzanie. Zblendowane owoce lub warzywa można spożywać solo, lub połączyć z jogurtem albo mlekiem, otrzymując dzięki temu odżywczy koktajl, którym można polać ryż lub makaron. Odżywczy koktajl można także zmieszać z lodem, uzyskując dzięki temu orzeźwiający napój, idealny podczas letnich upałów.
Praktyczna wyciskarka do warzyw
Nie jest tajemnicą, że wiele z dostępnych w sklepach napojów zawiera cukry oraz konserwanty, dlatego albo najlepiej spożywać czystą wodę, albo postawić na własnoręcznie przygotowane domowe soki. A można je przyrządzić ze zdecydowanej większości produktów, które mamy na co dzień pod ręką - wystarczy, że w naszej kuchni stanie wyciskarka do warzyw, a w kilka chwil zamienimy marchew, jarmuż, seler naciowy, czy buraka, w porządny, pełnowartościowy dodatek do posiłku.
Wyciskarka do warzyw pomoże Ci zadbać o odporność domowników! Jeśli szukasz sprawdzonego urządzenia, które pomoże Ci w krótkim czasie przygotować pyszne i pełne witamin soki, Twoją uwagę powinna zwrócić wyciskarka Kuvings Evo820 Plus z książką gratis. Dzięki niej przyrządzisz napój zarówno z twardych owoców, jak i drobnych warzyw, czy liści, a to wszystko nieporównywalnie cicho w stosunku do innych przyrządów tego typu.
Pyszne surówki i sałatki dla każdego
Wspaniałym sposobem na wykorzystanie owoców i warzyw są także surówki i sałatki, które można wykorzystać do dodania sytości posiłkom lub stosować jako samodzielne dania. Plusem tej formy jest maksymalna oszczędność czasu - nie trzeba poświęcać wielu godzin na obróbkę termiczną, a ich przygotowanie zajmuje raptem kilka minut. Surówki i sałatki wspierają pragmatyczne podejście do gotowania - dają sporą dowolność w trakcie realizacji, dlatego można wykorzystać wiele z produktów, które mamy akurat pod ręką. To nie tylko ogromna wygoda, ale i sposób na oszczędności.
Zdrowe wypieki - czy to możliwe?
Zdrowe odżywianie wcale nie wyklucza wykorzystywania w diecie słodkich ciast i przekąsek. Czy wiesz, że możesz w dziecinnie prosty sposób przygotować atrakcyjne, zdrowe wypieki, które urozmaicą Twoje dni? Niektóre z nich tak jak ciasto marchewkowe zawierają sporo błonnika, dzięki czemu doskonale sycą, a do tego dzięki zawartości marchewki - dostarczają witamin, których regularne stosowanie pomaga w utrzymaniu prawidłowej kondycji skóry i usprawniają trawienie.
Wspaniałym pomysłem na wykorzystanie warzyw, jest także brownie w wersji bazującej na ciecierzycy. To jeden z przepisów, które zachwycą każdego miłośnika tego popularnego ciasta, przy czym mało kto pozna, co tak właściwie jest podstawą przepisu. Tymczasem cieciorka to doskonałe źródło białka, które pomaga zadbać o odpowiedni poziom cholesterolu, a także pozwala uniknąć problemów z wypróżnianiem.
Co więcej, brownie z ciecierzycy można wykonać bez glutenu, dlatego jest doskonałą, a co najważniejsze zdrową alternatywą dla osób z alergiami, a samo przygotowanie zajmuje około pół godziny. Zdrowe wypieki docenią osoby będące na redukcji - dzięki wprowadzeniu ich do swojego jadłospisu znacznie łatwiej będzie utrzymać ustaloną kalorykę i zminimalizować chęć podjadania.
Inne smakołyki z warzyw i owoców
Lubisz poręczne przekąski, które doskonale sprawdzają się podczas filmowego seansu? Możesz wykonać je w domowym zaciszu, wykorzystując do tego owoce i warzywa - będzie zdrowo, smacznie i praktycznie! Wybrane warzywa takie jak ziemniaki, czy buraki, pokrój w cienkie plasterki, a następnie ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, wsadź do piekarnika nagrzanego do 145 stopni na około 30 minut i uruchom termoobieg. W ten sposób powstaną domowe chipsy - bez zbędnych ulepszaczy smaku, ani żadnych konserwantów.
Do wykonania autorskich chipsów możesz wykorzystać także pomidory, selera, czy ciecierzycę, z której notabene powstanie coś na kształt chrupek. Możesz wykorzystać również owoce! Genialne doznania smakowe zagwarantują Ci ususzone uprzednio jabłka, banany, śliwki, truskawki, a także ananas, a Ty dostarczysz sobie mocy witamin, które będą doskonale oddziaływać na Twój mózg i ciało.