10 przepisów na przysmaki dla dużych i małych – sorbety i lody

2020-11-25
10 przepisów na przysmaki dla dużych i małych – sorbety i lody

Lato obfituje w niezwykle dużą różnorodność owoców i warzyw. Ich kolorystyka, soczysta konsystencja i przystępne ceny powodują, że znacznie chętniej poddajemy się fantazji i dokonujemy różnorodnych eksperymentów kulinarnych. Wyborne sałatki, kolorowe przekąski, pożywne sorbety i orzeźwiające lody zrobione samodzielnie, to kwintesencja zdrowia i smaku. Stanowią one także doskonałą okazję, by przemycić do diety dzieci składniki, których na co dzień nie mają ochoty próbować.

Wyciskarki Kuvings wzbogacą Twoje sorbety

Czym jest sorbet? To połączenie owoców (których powinno być co najmniej 25%), wody oraz cukru, bądź innej substancji słodzącej. Jeżeli wykonamy je sami, to będziemy mieć pewność, że zastosowane proporcje są odpowiednie, a ilość cukru minimalna. W efekcie da to nieskazitelny smak i pełnie zdrowia. Nie wszystkie jednak owoce nadają się do zmiksowania w taki sposób, by w efekcie otrzymać jednolitą i aksamitnie gładką konsystencję.

W przypadku granatów, cytrusów, czy malin dobrze jest wykorzystać dobrej jakości wyciskarkę do soków. Po połączeniu z bananem, czy różnymi odmianami zmiksowanych jagód, uzyskany smak okaże się zaskakująco pyszny. Lody także można zrobić wyjątkowo prosto, mrożąc jogurt naturalny, pomieszany z zmiksowanymi owocami i odpowiednią ilością cukru.

Przepisy, które warto wypróbować latem
1. Sorbet z truskawek – zmiksuj pół kilograma truskawek – kilka możesz pokroić i wrzucić do masy przed wstawieniem do zamrażarki. Dodaj do nich sok wyciśnięty z gałązki mięty (bądź jej drobno posiekane listki) oraz 2-3 łyżeczki cukru. Całość uzupełnij szklanką wody, przelej do foremek i wstaw do mrożenia, najlepiej na całą noc.

2. Sorbet cytrynowy – dla super orzeźwienia – wyciśnij sok z 5 cytryn, dodaj do nich 4 łyżki cukru (dokładnie rozmieszaj) i szklankę wody (opcjonalnie możesz dolać kieliszek rumu). Całość wymieszaj i zamroź.

3. Sorbet pomidorowy – propozycja dla wytrawnych smakoszy – zmiksowane na gładką masę 4 pomidory uzupełnij szklanką wody, dodaj cztery łyżki słodkiego wina muscat oraz 2 łyżki cukru. Sorbet ten spożywaj jako samodzielną przekąskę, bądź przystawkę do dań mięsnych na upalne dni.

4. Sorbet jeżynowy – w wersji z lekką wariacją. Przygotowywany podobnie jak poprzednie, ale uzupełniony o sok wyciśnięty z czerwonego buraka, będzie jeszcze zdrowszy i znacznie intensywniejszy w barwie.

5. Sorbet brzoskwiniowy – oparty na zmiksowanych owocach z dodatkiem kilku listków melisy, zamiast wody dodaj zaparzoną herbatę zieloną. Zapewni niebanalną przekąskę na upalne dni. Nie wymaga dodawania cukru.

6. Lody jagodowe – zmiksuj owoce, dodaj do nich odrobinę cukru i jogurt naturalny (bądź typu greckiego). Całość spulchnij mikserem i przelej do docelowych foremek. Bezpieczna i zdrowa przekąska dla całej rodziny.

7. Lody waniliowe – pół szklanki cukru ubij z dwoma białkami, dodaj żółtka, ekstrakt waniliowy, 200 ml śmietany 12% i zamroź przez co najmniej 4 godziny - wersja bardziej kaloryczna, ale wyjątkowo smaczna.

8. Lody czekoladowe – wykonane jak powyżej, z tą różnicą, że zamiast ekstraktu dodaj rozpuszczoną tabliczkę czekolady. Ilość cukru zmniejsz o połowę.

9. Jogurtowe – orzeźwiające. Zmiksuj jogurt z sokiem z limonki oraz mięty, dodaj pół kubka śmietany kremówki i banana, a uzyskany smak, mocno Cię zaskoczy.

10. Cynamonowe – dla wielbicieli wyrazistych smaków. Oparte na połączeniu śmietanki kremówki i jajek oraz zmielonego cynamonu i szczypty cukru, będą zachęcać aksamitną konsystencją.

Już wiecie, który sorbet dzięki wyciskarce Kuvings zrobicie jako pierwszy?

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel