Przepis na święteczne mini pączki z MultiGrillem Kuvings

Francuskie pączusie z prażonym jabłkiem i cynamonem

Składniki: 
  • 2 ciasta francuskie XXL 
  • 5 jabłek 
  • cynamon 
Lukier: 
  • Paczka cukru pudru
  • Woda 


Jabłka myjemy i obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do głębokiej płyty Multigrilla, poziom medium i dodajemy pół szklanki wody oraz 2 łyżki cynamonu. Gotujemy do miękkości ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając. Ciasto francuskie dzielimy na 7 pionowych pasków i 4 poziome. Powinniśmy uzyskać kwadraty podobnej wielkości. Nakładamy po pół łyżeczki przestudzonego farszu na każdy kwadracik. Łapiemy za rogi i zlepiamy je razem tworząc "sakiewkę". Kulamy w dłoniach, żeby powstał jednolita piłeczka. Wstawiamy płytę do mini pączków, poziom high i układamy wszystkie kulki, jak płyta będzie już ciepła. Pieczemy ok. 10 minut z jednej strony, obracamy, pieczemy znów kolejne 10 min. Zmniejszamy grzanie na medium i pieczemy boki kolejne 10 min. 

Przygotowujemy lukier: Cukier puder przesiewamy do miski i dodajemy 3 łyżki wody. 

Pączki układamy jeden obok drugiego, wcześniej maczając w lukrze. Jest to nasz klej. Na koniec oblewamy wszystko lukrem i dekorujemy wg uznania.
pixel